Ultima actualizare: azi, 18:28

Locale

Proiectul cu efecte devastatoare asupra Sătmarului: Investiții blocate, comunitate distrusă

Proiectul de ordonanță de urgență, care a fost prezentat opiniei publice ca fiind o reformă revoluționară a administrației publice este de fapt o catastrofă imensă! Dacă va fi adoptată în forma actuală, va avea efecte devastatoare atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen scurt, va ucide viața culturală și sportivă din orașele mici și mijlocii, iar pe termen lung practic comunitățile din aceste municipii se vor goli de generația tânără. Eliminarea facilităților din construcții va da peste cap investițiile publice, tocmai acum când toate administrațiile au pregătit proiecte pentru PNRR și noul exercițiu de finanțare euopeană.

Reducerea cheltuielilor ar trebui să înceapă în aparatul central! Guvernul greșește când încearcă, în schimb, să reducă activitățile culturale, sportive și de agrement și lovește în întreprinderile mici și mijlocii.

Blocarea investițiilor publice

Eliminarea facilităţilor fiscale din domeniul construcţiilor ar putea duce la un blocaj al investiilor publice. Dacă facilităţile vor fi eliminate se vor înregistra întârzieri la proiectele prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și la cele finanțate din fonduri europene. De asemenea, există riscul reducerii capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu circa 20%, până în 2030.

,,Constructorii mi-au spus deja că manopera va crește cu cel puțin 20%, care se va resimți în costurile lucrărilor publice. Cele mai mari temeri ale firmelor din domeniul construcțiilor sunt fie că startul unor proiecte va fi întârziat din cauza lipsei de personal și de scumpirea materialelor, fie unele nu vor mai putea fi finalizate în termenul stabilit inițial”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.

Distrugerea comunității

Dacă trece această ordonanță în forma actuală, va însemna sfârșitul vieții culturale, sportive, și până la urmă sfârșitul comunităților din municipiile mici și mijlocii. Tinerii vor pleca toți din țară! Cine își asumă responsabilitatea pentru acest lucru?

„Nu au fost consultate organizaţiile reprezentative ale administraţiei publice locale, este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte autonomia locală şi nu în ultimul rând faptul că prin această ordonanţă se poate înţelege că Guvernul aşteaptă să renunțăm la consolidarea comunităţii, adică investiţia în oameni”, a spus Gábor Kereskényi.

„Eu pot să înţeleg că sunt probleme în ceea ce priveşte execuţia bugetară. Înţeleg că în asemenea situaţii Guvernul trebuie să aducă bani în plus la bugetul de stat. Dar într-o asemenea situaţie, dacă privim mediul privat, normal ar fi ca pe o perioadă limitată să se introducă o taxă de solidaritate pentru marile companii, aşa cum a propus UDMR în urmă cu aproape un an, nu să începem să luăm bani de la cei mici”, a adăugat primarul municipiului Satu Mare.

,,Prin această ordonanţă autonomia locală este lovită în plin, în condiţiile în care România a semnat şi a ratificat Carta europeană a autonomiei locale. Dar ceea ce vedem acum este o intervenţie brutală în ceea ce priveşte principiul autonomiei locale. Cum poate Guvernul să decidă cum se vor cheltui banii din impozite și taxe plătite de sătmăreni?”, a mai spus primarul Gábor Kereskényi.

Acesta a mai declarat că la nivelul Asociaţiei Municipiilor din România ar trebui avută o întâlnire cât mai urgentă cu reprezentanţii Guvernului, înaintea adoptării ordonanţei, pentru a lămuri toate aspectele care ţin de administraţia locală.

Dispar evenimente culturale care au făcut Satu Mare cunoscut

Evenimente culturale precum Zilele Orașului, Festivalul de Teatru, Street Music, Festivalul Jazz& Wine și Zilele Muzicale Sătmărene vor dispărea anul viitor pentru că nu se vor putea bugeta!

Exisăt un pericol real ca instituții precum Teatrul de Nord, Centrul Cultural ,,G.M Zamfirescu”, Clubul Sportiv Municipal Olimpia, dar și cele finanțate de Consiliul Județean, respectiv Filarmonica ,,Dinu Lipatti” și Muzeul Județean.

Guvernul va stopa și investițiile în infrastructura sportivă, construcția de bazine și stadioane. La Satu Mare, proiectul construcției bazinul de înot va fi blocat timp de cel puțin un an de zile.

Ordonanța lovește și în ONG-urile. Prevederile referitoare la sponsorizări din ordonanţa de urgenţă menite să crească veniturile bugetare pun în pericol sute de cauze sociale, elimină posibilitatea partenerilor din sectorul privat de a susţine comunităţile în care funcţionează, restrânge substanţial programele de intervenţie ale organizaţiilor din domeniul socio-medical şi educaţional.

,,De 7 ani încercăm să construim o comunitate, în care sătmărenii să se simtă bine și să nu-și mai dorescă să plece din oraș. Acum, toate eforturile noastre sunt distruse”, a mai precizat primarul Gábor Kereskényi.

19 comentarii

  1. John Doe Răspunde

    De ce nu se elimină toate sporurile din administraţia publică?

    Ce ar fi ca toti funcţionarii, să se solidarizeze si să renunte la sporururile de:

    – pentru condiţii periculoase sau vătămătoare – 15% (care sunt condiţiile periculoase in adm. publică?)
    – pentru condiţii grele de muncă – 20% (care sunt condiţiile grele? – tuturor ne este greu la muncă)
    – spor de calculator
    – spor de radiatii
    – spor de toxicitate

    etc…

    • stela Răspunde

      De unde ai scos sporurile astea?Astea s-au taiat demult in Satu Mare!

      • 🤔🤔🤔 Răspunde

        Oare??? Spune toată povestea ce s-a întâmplat cu aceste sporuri atunci nu numai ce-ți convine.

  2. Vasi Răspunde

    Tinerii pleaca din tara de peste 30 de ani incoace, si mai ales din orasul Satu Mare, din ce in ce mai multi. Din lipsa de perspectiva de prezent si viitor. Acum va faceti griji?

    • Vazek Răspunde

      Plus ca nu vor nici sa munceasca cand dincolo ajutorul social este mai mult decat salariul mediu pe economie.

  3. Dl.Atillo Răspunde

    Votați coaliția “ciolanu”+”colacu”. El singur e coaliția ciolacu!

  4. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    De aia se vaită că efectele sunt devastatoare pentru abonații la astfel de bani câștigați prea ușor, s-au obișnuit deja cu ele. Ceva glugulugu pe lângă cei care aprobă ci gata avem iar bani. Că dacă stau și mă uit pe ce s-au dus banii ăia parcă prefer să nici nu le mai avem.

  5. TARR Răspunde

    Ce preocupări are polgarmester..🤦‍♂️
    .vai de noi..cea mai mare nemulțumire..a vorbit cu constructorii..și plâng..😅🤑..din BMW urile lor..TARR BETON spune că va falimenta 😅😅🏧

  6. ... Răspunde

    Construcțiile trebuie sprijinite. PSD va plăti scump

    • ... Răspunde

      No uite asta e una din momentele rare când sunt de acord cu tine. Cam toate măsurile ciolachiste luate recent se vor întoarce ca un bumerang. Nu știu ăștia nu se uită la cei care au luat înainte de noi aceleași măsuri? Putea să întrebe direct pe Viktor Orban ce a fost la ei rezultatul, că doar a fost în vizită. Dar nu, noi mergem înainte și dăm cu capul de perete. Și ca de obicei la noi efectele vor fi multiplicate.😱😰🥴😢

  7. Ion ion Răspunde

    Daca urmăriți atent cifrele, veți afla că nu colectarea la buget este problema in RO ci risipa banului public .

    Colectarea este aproape de ținte dar cheltuielile bugetare au crescut cu peste 30 % .

    Numărul mare de angajați la stat , in primarii și sporurile primite de aceștia distrug bugetul .
    Se muncește de forma la primării ..
    Și mă refer la Satu Mare..

    Uitați va la angajații primăriilor numai …
    Fara sa fac judecați de valoare doar observând ..
    Grași cu burtă…. 5. ..6 concedii pe an ..program de munca de gravide . ..adică 4.. ore . Cu tot cu cafea ..

    Guvernanții au legiferat risipa banului public.
    Iar pe acești funcționari nu ii mai poți aduce la realitate . Daca ii pui sa muncească in mod real deja li se pare sclavie …

    Se etalează pe Facebook in locații exotice …iar ei se afla in concediu medical..
    Și ce e mai grav …că ei consideră asta normalitate.
    Și vor aceeași viață în continuare dar sa mai tragă bani de la cel care muncește …

    O sa ne ducem dracului in cap daca mediul de afaceri nu ia măsuri .. prin orice mijloace.

  8. Satmarean Răspunde

    UDMR a fost la guvernare mereu . Ce a facut pt Satu Mare ? Cate locuri de munca ? Cate obiective social cultueale ? In 1989 PRIMARIA avea sub 50 de angajati ..

    • Ion ion Răspunde

      Pai de exemplu Pataki Csaba și a atins obiectivul….la jocurile video… exista filmări din parlament…
      La el în domeniu … joaca în rețea cu colegii .. deci nu exista filmări..
      Și în.plus …. a trecut cu bine de 120 kg …

    • S Răspunde

      Daca in 89 erau 50 de angajati, cine erau restul care ocupau palatul administrativ? La revolutie am fost acolo 2 saptamani , in majoritatea nivelelor , cu exceptia celor de sus, erau birouri, iar cantina deservea cateva sute de oameni. Poate explici tu cifra de 50.

      • @S Răspunde

        1. Nu numai primaria avea birouri in cladire.
        2. Puteai manca acolo bineinteles contracost fara sa lucrezi acolo. Primaria chiar avea doar 50 de angajati. Asa cum si politia avea doi sectoristi, unul pentrtru fiecare mal al Somesului. Dar cum te prindea cu ceva te rupea in bataie nu ca acum ca toti smecherii au drepturi. Nici nu era nevoie de mai mult de doi. Si sectoristii aveau obligatia sa cunoasca ce se misca pe tarlaua lor. Daca se dadea o spargere imediat aveau un cerc de suspecti. Nu ca acum cu armata asta de o mie de lesinati.

    • Mircea Covor Răspunde

      Coica UDMR?

  9. Vasile Răspunde

    @Ion ion din pacate ai mare dreptate si nu numai in primarii ci in toate institutiile begetare este la fel,daca ar ramane max 30% ar fi suficienti.

    • un fost bugetar Răspunde

      În tot sistemul bujetar este un sistem de-al lor intern care se autojustifică, așa iau naștere posturile alea megasuperimportante de plimbători de hârtii ori rapoarte sterile. Înainte de pandemie erau puțin peste 1 milion de bujetari în țară și deja erau mult prea mulți și așa. Acum cu pandemia ne-au mai încălțat cu încă 400 de mii temporar și ca de obicei orice lucru temporar în țara asta se transformă în definitiv! Evaluarea ta cam stă în picioare că 60-70% sunt nenecesari. Problema este că de bine, de rău unii și acolo lucrează, mai ales cei fără pile. Că până la urmă cu puțină șansă îți capeți hârtia sau aprobarea, nu? Și dacă s-ar tăia nu sunt sigur că tocmai ei ar rămâne în sistem ci tocmai protejații. Că după evaluările care se fac obligatoriu anual nu te poți lua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.