Ultima actualizare: azi, 15:49

Locale

FOTO. Evenimentul ”Clacă pă danț”, la o nouă ediție reușită. Tradiție, dans și voie bună în Mădăras

Tradiție, dans și voie bună în localitatea Mădăras din județul Satu Mare, acolo unde a avut loc cea de-a doua ediție a Clăcii pă danț. Evenimentul a avut loc duminică, la șura lu’ Ghiță Săvianu din Mădăras.

,,Mulțumim gazdei noastre, mădaresenilor care s-au mobilizat exemplar, clăcanilor harnici, danțăușilor, interpreților noștri îndrăgiți și tututor celor care din drag de port și tradiție au fost prezenți la claca mădărăsenilor”, au transmis organizatorii.

„Claca pă danţ” este o particularitate a tradițiilor românești cu funcție socială și de inițiere. Era îndătinată în sate din zona de nord-vest a României, până la dispariţia jocului duminical și era organizată de feciorii holtei. Gazda clăcii era întotdeauna un gospodar care cerea un număr de clăcani de la chizăşii aleși de feciori pentru munca cărora gazda plătea muzicanţii in bani, in funcție de zilele demuncă prestate de tineri. După ce feciorii se apucau de muncă, muzicanţii arvuniți cântau aproape tot timpul în faţa clăcanilor. Gazda aducea prânzul, iar lucrul continua până la gustare, când clăcanii erau serviţi cu horincă, fasole cu ciont, plăcintă cu brânză și “ciurigăi”. După masa de la amiază flăcăii jucau cu fetele un ceas bun. La sfârşitul zilei clăcanii erau primiţi la casa gazdei, unde li se pregătea un ospăț în şură, bun prilej de joc și voie bună. (Pamfil Bilțiu- Memoria ethnologică nr. 64 – 65 * iulie – decembrie * 2017 An XVII).

Un comentariu

  1. Maria Răspunde

    O initiativa admirabila!
    Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.