Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

VIDEO. Gospodării şi drumuri inundate, azi noapte, în Satu Mare

Ploile intense de ieri au generat inundații pe mai multe străzi din județul Satu Mare. Situația a devenit critică pe strada Grădinarilor, unde circulația a devenit imposibilă.

Intervenția pompierilor a fost necesară pentru evacuarea apei din 5 gospodării, 3 din municipiul Satu Mare și 2 din localitatea Valea Vinului unde pentru gestionarea operativă a situaţiei de urgenţă a fost solicitat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Valea Vinului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență recomandă locuitorilor sătmăreni să ia măsuri de precauție:

În contextul Codului Portocaliu meteorologic, valabil pentru județul nostru, până în data de 14.12.2023, ora 12.00,  la nivelul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Someș ” al județului Satu Mare a fost activată grupa operativă și au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase.

Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, iar  echipajele de pompieri au  acționat  în  teren pentru monitorizarea situației în zonele cu pericol de inundație și pentru  gestionarea evenimentelor generate de ploile abundente.

În data de 13 decembrie a.c., până la această oră, 17 pompieri militari  au acționat cu 8 mijloace de intervenție pentru evacuarea apei din curțile a 5 gospodării, 3 din municipiul Satu Mare și 2 din localitatea Valea Vinului unde pentru gestionarea operativă a situaţiei de urgenţă a fost solicitat sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Valea Vinului.

Pentru  prevenirea și diminuarea efectelor fenomenelor hidrologice periculoase, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș ” al județului Satu Mare recomandă sătmărenilor respectarea următoarelor măsuri:

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

  • – asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;
  • – evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;
  • – încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

  • – mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.