Ultima actualizare: azi, 19:37

Locale

Un profesor universitar originar din Satu Mare, în echipa care a câștigat procesul Roșia Montană de la Washington

România a câștigat procesul în care compania canadiană Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni. Din echipa care a câștigat acest litigiu pentru România a făcut parte și profesorul universitar Dacian Dragoș, originar din Satu Mare.

Zece milioane de euro în dobânzi și un milion de euro cheltuieli de judecată. Acestea sunt sumele câștigate de România, în procesul în care RMGC dăduse în judecată țara noastră pentru despăgubiri în valoare de 6,7 miliarde de dolari pentru oprirea proiectului minier din Munții Apuseni.

,,Am fost expert juridic în proces și am făcut o opinie legală care a ajutat partea română, avocații angajați de statul român ca să reprezinte România în acest caz. România a câștigat o închidere a situației neclare care încă plana asupra Roșiei Montane. După cum știți, acolo nu s-au putut face investiții în zonă, nu se știa exact dacă se continuă exploatarea. (…) Ce s-a discutat în cadrul procesului a fost refuzul statului român de a autoriza până la capăt acea exploatare minieră. De asemenea, s-a invocat o expropriere forțată a investitorului de către statul român prin faptul că toate investițiile, cu ghilimele de rigoare, din zona respectivă nu pot fi duse până la capăt și folosite pentru minerit”, a declarat Dacian Dragoș într-un interviu acordat jurnaliștilor de la RFI.

Dacian Dragoș a fost cel care a scris fundamentarea legală din dosarul cu care avocații care au reprezentat România au câștigat procesul. El a absolvit Colegiul „Mihai Eminescu” din Satu Mare și este profesor universitar de drept administrativ și internațional la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dacian Dragoș a redactat 150 de pagini, adică aproape jumătate din actele depuse la dosarul cu care România a câștigat procesul.


Sursa: RFI

3 comentarii

  1. ion Răspunde

    FELICITARI ,
    Avem si satmareni cu care ne laudam , si Prof. univ. Daniel David …

  2. Fasz Răspunde

    Mai sunt și alții de mare calitate intelectuală, dar nu au ieșit încă din anonimat. Cel mai bun exemplu sunt eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.