Ultima actualizare: azi, 22:15

Totul despre sex

Afectiunile fizice

afectiunie adolescentiMajoritatea adolescentelor au o sanatate de fier – sistemul imunitar este atat de eficient la aceasta varsta, incat infectiile minore pe care le contracteaza, cum ar fi tusea, racelile, dispar numai in cateva zile. Insa aceata perioda in care mononucleoza infectioasa si astenia postvirala pot duce la luni intregi de boala.

Dupa ce devin active sexual, alte pericole incep sa roiasca in jurul lor – infectiile cu transmitere sexuala si riscul unei sarcini nedorite.

 

Mononucleoza infectioasa si astenia postvirala

 Oricine poate contracta mononucleoza infectioasa , dar afectiunea este foarte frecventa in randul adolescentelor, si loveste adesea in perioada examenelor importante. Este cauzata de virusul Epstein Barr, care se transmite prin cantactul cu o persoana infectata, dar in ciuda poreclei – “boala sarutului”, – infectia se raspandeste prin aer daca la scoala de pilda, persoana de langa tine tuseste.

Debutul este marcat de durere in gat, atat de intense incat deglutitia devine dificila. Apoi apar simptome severe, asemanatoare cu cele ale gripei: dureri musculare, febra mare si oboseala extrema. In timp ce sistemul imunitar se lupta cu infectia, ganglionii limfatici se inflameaza, cel mai adesea la nivelul gatului dar si la nivel inghinal si axilar. Ochii se umfla si ficatul se inflameaza ducand la aparitia icterului.

Nu exista tratament specializat pentru mononucleoza infectioasa – antibioticele nu ajuta, pentru ca boala este provocata de o infectie virala. Cea mia buna metoda de a actiona consta in administrarea de paracetamol si consumul mare de apa. Partea ce mai grea trece de obicei in doua saptamani, dar este bine de stiut ca aceasta boala cauzeaza oboseala la cel mai mic efort – o seara in care te culci tarziu poate sa isi lase puternic amprenta asupra zilelor urmatoare. Cel mai bine este sa iti aduni incetul cu incetul energia si sa eviti sa faci sport sau sa practici alte activitati istovitoare cel putin 6 saptamani.

Cei mai multi tineri revin la normal in cateva luni, dar un procent de 3-20% resimt inca oboseala si la sase luni dupa boala, iar unii dintre acestia dezvolta o oboseala mai persistenta – astenie postvirala.

Cunoscuta si ca encefalomielita mialgica (EM) sau sindromul oboselii cronice (SOC), aceasta poate afecta persoane de orice varsta, dar mai ales femeile la femeile tinere. Nu este declansata doar de mononucleoza infectioasa – poate aparea ca urmare a oricarei boli iar la unele persoane se instaleaza fara vreo cauza aparenta. Stresul si toxinele din mediu au fost sugerate drept factori declansatori in cazul unora dintre cei suferinzi. Cu toate acestea, maladia este foarte putin inteleasa si nu i se cunosc cauzele exacte.

O conditie generala pentru a fi diagnosticat cu SOC este aceea de a fi fost grav afectat de o oboseala cronica in ultimele 6 luni alaturi de cel putin alte patru simptome, cum ar fi cefaleea, durerile musculare, dureri ale incheieturilor, probleme de memorie si epuizare dupa orice efort, care sa persiste mai mult de 24 de ore.

Multi pacienti acuza si alte simptome, printre care probleme digestive, ameteli, transpiratii noaptea, dureri in piept, tuse, intepaturi in diferite zone ale corpului. Pot aparea si simptome psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, iritabilitatea si atacurile de panica, dar nu se stie daca acestea fac parte din boala initiala sau sunt o consecinta a acesteia. Nu exista un tratament specializat  pantru SOC, dar activitatile fizice gradate par sa fie de folos pentru multi, ajutand la cresterea tonusului muscular. Eliminarea stresului si a depresiei care se afla la baza acestei afectiuni, ajutorul psihiatric, terapia comportamentala (TC), pentru inlaturarea gandirii negative, pot fi de asemenea benefice.

 

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.