Ultima actualizare: azi, 20:54

Totul despre sex

Herpesul genital

sexInainte de SIDA, era cea mai temuta dintre bolile transmisibile sexual. Dupa SIDA sa faci fata unor bubite pare ceva foarte suportabil. Suna urat, dar nu e grav. Inseamna doar ca ai herpes pe organul genital nu la gura. Infectia este cauzata de virusul hepes simplex, care este de doua tipuri, 1 si 2. Este acelasi virus care produce herpesul de pe buze, asa ca daca partenerul tau are asa ceva si iti ofera sex oral, iti poate lasa mai mult decat o amintire placuta.

 

Cum stiu ca m-am molipsit?

Primul semn este o senzatie ciudata de tensiune in zona genitala, apoi surpriza, se formeaza una sau mai multe basici in locul cu pricina la interval de 2 pana la 20 de zile de la expunere, care plesnesc transformandu-se in ulceratii. Nu prea poti sa nu le bagi in seama. La femei, bubele sau leziunile apar de obicei pe vulva sau la intrarea in vagin, sau pe cervix, iar la barbati pe penis si uneori pe testicule. Infectia initiala este de obicei cea mai rea, poate dura pana la 20 de zile oribile. Leziunile se vindeca in 12 zile, dar nu dispar pentru totdeauna. Atacurile urmatoare sunt mult mai rapide si mai putin severe. Esti expusa atacurilor cand esti obosita, stresata sau ai baut mult.

 

Se poate vindeca? Revine?

Herpesul poate fi tinut sub control, dar nu poate fi vindecat. Virusul ramane in organism pitit intr-o fibra nervoasa, gata sa revina in forta daca iti duci viata prea in forta.

 

Mi-am infectat partenerul?

Herpesul se ia prin sex vaginal, anal, oral sau prin contact direct piele cu piele in zonele infectate. Prezervativul poate impiedica transmiterea infectiei daca acopera partea cu herpes.

 

Poate sa imi afecteze sansele de a avea copii?

Daca ai un atac in momentul nasterii, ti se va face cezariana, ca sa nu infectezi copilul.  

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.