Ultima actualizare: ieri, 20:44

Locale

Medalion Cultural ”Virgil Enătescu 75”, la Muzeul Județean

medalion cultural Virgil Enatescu (17)La Muzeul Județean Satu Mare a avut loc astăzi medalionul cultural ”Virgil Enătescu 75”, prilejuit de împlinirea vârstei de 75 de ani. Academicianul Virgil Enătescu s-a bucurat de un numeros public sătmărean printre care s-a aflat și soția și fiica acestuia.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de către oamenii de cultură Felician Pop și Robert Laszlo, care prin discursurile lor au evidențiat cariera prestigioasă a personalității Virgil Enătescu.

Personalitatea dr. Virgil Enătescu nu mai are nevoie de foarte multe prezentări, pentru că acest remarcabil om de cultură și de știință, de-a lungul întregii sale vieți, care a ajuns astăzi la împlinirea celui de-al treilea pătrar, a ilustrat paradigmatic forţa și determinarea pe care un om al cetății, al conștiinței civice, le poate transforma din idei în fapte.

Contribuţia lui Virgil Enătescu la dezvoltarea științifică este unanim apreciată, cărțile, studiile sale, bazate pe observații științifice pertinente, au dus la o clarificare a unor concepte privind metodele de diagnosticare și analiză psihiatrică, toate puse în slujba ideii de tratare corectă și eficientă a pacienților.

Munca de cercetare a dr. Enătescu a reprezentat nu doar o activitate rutinieră ci un crez existenţial căruia i s-au subsumat toate celelalte comandamente. Invenţiile, inovaţiile aduse în domeniul tehnicilor de îngrijire psihiatrică au deschis perspective înnoitoare, care au contribuit esenţial la progresul practicii medicale legate de sănătate mintală.

În alte lucrări a abordat relaţia medic – bolnav, pornind de la ideea că empatia comunicaţională este un element definitoriu al unui tratament adecvat.

Dr. Virgil Enătescu a pătruns, cu instrumentele știinţifice pe care le-a avut la îndemână, sau pe care le-a creat, în labirinturile complexe ale gândirii umane şi a demonstrat magistral care sunt factorii exogeni sau endogeni care pot afecta echilibrul interior al fiinţei umane.

La ceas aniversar, Virgil Enătescu a declarat că sunt mulți ani dar sunt și multe realizări.

”La vârsta asta spui așa, greu să îmbătrânești dar e mai greu să mori tânăr. Realizări sunt multe dar și timpul e mult. O persoană care s-a implicat în prea multe domenii, dar se pare că a avut rezultate cam în toate. Primul domeniu în care m-am implicat și în care am fost blocat, că așa erau legile pe atunci, a fost medicina, dar nu am cedat și am tocit în continuare și am avut norocul să intru la medicină”, a declarat academicianul.

În cei 75 de ani, Virgil Enătescu a realizat 300 de lucrări științifice prezentate și publicate în domeniile: psihiatrie, cibernetică medicală, informatică medicală, inteligenţă artificială, științe cognitive, antropologie, psihoterapie, neuroștiințe și nanomedicină, realizând domenii noi: obiectivizarea și analiza atomică a comunicării non-verbale, modele ale psihicului uman și ale proceselor psihice și sisteme cu programare de inteligență artificială. Are 5 brevete de investigație cu aplicații medicale și 2 certificate de inovator.

 

 

4 comentarii

  1. Sorin Răspunde

    E incredibila lipsa de profesionalism a presei din Satu Mare care foloseste denumirea de academician cu referire la o persoana fara ca respectivul sa fie membru al vreunei Academii.

  2. daniel Răspunde

    Cum adica? Toata lumea stie ca e Academician!

  3. Chrys Răspunde

    Exista si portaluri unde se face presa in mod profesionist, fara a abuza de titluri inventate, gen ”academician”. Doctorul Virgil Enatescu, NU ”academicianul” Virgil Enatescu!
    http://obiectivsm.ro/doctorul-virgil-enatescu-la-75-de-ani-cand-am-inceput-la-psihologie-in-cluj-am-crezut-ca-eu-sunt-putin-oligofren/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.