Ultima actualizare: azi, 11:11

Locale

Zeci de polițiști de frontieră din Satu Mare, scăpați de închisoare! Judecătoarea a anulat probele

Curtea de Apel Oradea a dispus vineri, 20 decembrie 2019, achitarea a 37 de poliţişti de frontieră, vameşi şi transportatori din Satu Mare anchetaţi de fostul PNA din 2003 şi trimişi în judecată de DNA în 2006 pentru luare de mită, potrivit deciziei instanţei.

O judecătoare  a anulat toate intercepările făcute de SRI în baza deciziilor CCR din 2016 şi 2017, deşi aceste decizii vizează noul cod de procedură penală, iar probatoriul din dosarul poliţiştilor a fost administrat în baza vechiului cod, scriu jurnaliștii de la G4Media.

„Interceptările convorbirilor telefonice existente la dosar au fost efectuate de către un organ necompetent atât material, cât şi funcţional, respectiv de către Serviciul Român de Informaţii, fiind obţinute astfel printr-o manieră nelegală, invocându-se în acest sens dispoziţiile Deciziile nr. 51/2016 şi nr. 302/2017 ale Curţii Constituţionale”, a arătat judecătoarea Cioflan.

Anul trecut, Tribunalul Satu Mare îi condamnase pe unii dintre poliţişti la pedepse între 3 luni şi 2,2 ani de închisoare cu suspendare.

Iniţial, poliţiştii fuseseră condamnaţi la pedepse cu executare, însă Curtea de Apel Oradea a dispus rejudecarea aşa că procesul s-a prelungit din 2006 până astăzi.

Ce au făcut poliţiştii şi transportatorii
Potrivit DNA, între 2003 şi 2005, poliţiştii de frontieră din Satu Mare au luat şpagă între 30 şi 300 euro de la aproape 1000 de persoane ca să îi lase să plece la muncă în UE, deşi nu respectau condiţiile de acces în spaţiul Schengen.

„Foarte multe din persoanele care s-au deplasat în şi din ţări din spaţiul Schengen, respectiv Italia, Franţa, Spania, Portugalia, prin intermediul acestor firme, se aflau în situaţie de ilegalitate, în sensul că la ieşirea din ţară nu deţineau suma de 500 de euro, ori nu puteau dovedi că, de la ultima intrare în ţară, au stat pe teritoriul României o perioadă minimă impusă pentru a putea călători din nou, iar pe de altă parte, la intrarea în ţară, majoritatea acestor persoane aveau termenele legale de şedere în spaţiul Schengen depăşite”, arăta DNA în 2006.

***

Pentru a fi la curent cu știrile PortalSM, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook.

9 comentarii

  1. lauruk spagarul Răspunde

    Am cumparat-o si pe judecatoarea aia,ca ne-a m-ai ramas bani..fraierilor ce credeti in justitie.

  2. Lili Răspunde

    Cum sa nu votezi cu psd-ul??
    Spagari din toate judetele uniti-va!

  3. avut Răspunde

    Un articol tendentios. In titlu vorbiti de zeci de politisti de frontiera, iar in articol vedem ca de fapt sunt si vamesi si transportatori.
    Dupa aceea vorbiti de invalidarea probelor desi acestea au fost administrate conform vechiului cod de procedura penala. Aici puteti multumi psdului si luptei impotriva protocoalelor. Legea penala mai favorabila produce efecte si retroactiv, asa ca judecatoarea respectiva nu a prea avut de ales.
    Dupa aceea Curtea de Apel nu avea cum sa dispuna ea din proprie initiativa rejudecarea. Decizia din prima instanta a trebuit sa fie atacata pentru ca cei de la Oradea sa poata judeca si sa dispuna rejudecarea.
    Iar titlul “ce au facut politistii si transportatorii” : unu la mana, iar ati uitat de vamesi, doi la mana ar fi trebuit sa sune “ce au fost acuzati ca au facut politistii vamesii si transportatorii”
    Daca ne vrem o presa echidistanta

  4. xxx Răspunde

    calul lui cozma?

  5. goga Răspunde

    Hai sa vedem cine plateste despagubiri uriase pt acestia din 2006 incoace, de cand nu isi mai iau salariile intregi si au fost privati de promovari….

  6. Tutu Răspunde

    Stii vorba aia … cand te-a facut mă-ta mai bine făcea o oala de sarmale?

  7. Unul din lumea cea mare Răspunde

    Din pacate jurnalismul a dispărut odată cu dispariția presei scrise. Diletanți, nu jurnaliști. Un titlu executabil. Ati auzit de legi, reguli, principii?Pentru cultură voastră generala, nu au fost scapati de închisoare, ci au fost achitati. Judecătorii fac justitia si nu jurnaliști de la portalsm care preiau un articol atac la persoana unui judecător. Asa ca …

  8. Ia cu paine Răspunde

    Luati lumină. Nu vă mai dați cu părerea sa va aflați în treabă. https://blog.avocatoo.ro/procesul-penal/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.