Ultima actualizare: azi, 14:10

Locale

FOTO/VIDEO. Inundații cu repetiție la Rătești. Se elimină efectele, nu cauza

Ploile au făcut din nou ravagii în județul Satu Mare, mai multe localități fiind teribil afectate de precipitațiile care au lovit joi Sătmarul. Printre cele mai afectate localități a fost Răteștiul, acolo unde inundațiile se repetă în fiecare an, iar autoritățile se focusează de fiecare dată să elimine efectele, nu cauza.

Localitatea Rătești este expusă la inundații de ani de zile, iar gospodăriile oamenilor se află în pericol la fiecare rupere de nori. Cu toate acestea, autoritățile nu au reușit nici până astăzi să găsească o soluție. Cu toții s-au mulțumit să analizeze zonele cu risc de inundații, dar când a fost vorba de măsuri, acestea au fost luate abia după ce apele au lovit cu putere.

Probleme semnalate în 2013

În primăvara anului 2013, autoritățile au analizat pe teren zonele cu risc de inundaţii din județul Satu Mare și au tras un semnal de alarmă: Răteștiul poate fi lovit în orice moment de inundații. Atunci, autorităţile au evaluat situaţia şi au stabilit ca în caz de nevoie să se intervină pentru supraînălţarea digului de protecţie pe o lungime de câţiva zeci de metri.

Inundații în 2018. Pompierii au înălțat un dig din 1000 de saci de nisip

În martie 2018, localitatea Rătești a fost lovită serios de inundații, apa ajungând în curțile și în casele oamenilor. Pentru sprijinirea cetățenilor și a autorităților locale, ISU Satu Mare a trimis în zona afectată pompieri, cu mijloace specifice de intervenție.

Aceștia, împreună cu aproximativ 20 de localnici, au umplut peste 1000 de saci cu nisip în vederea realizării de bariere de protecție și îndiguiri preventive în jurul locuințelor și anexelor gospodărești.

Ploile au făcut ravagii și în 2019. Gospodării inundate și drum blocat

Ploile au făcut ravagii în localitatea Rătești și în primăvara anului 2019, atunci când mai multe gospodării au fost inundate, iar drumul Satu Mare – Cluj a fost blocat.

În urma precipitațiilor de acum doi ani, au fost inundate 12 curți, apa intrând în mai multe locuințe din localitate. De asemenea, Drumul European 81 a fost parțial inundat.

Inundații cu repetiție

Inundațiile au revenit în forță în Rătești, dar și în alte localități din județ, azi noapte. Peste 100 de persoane au fost evacuate, iar sute de animale au murit după ce apele au lovit cu putere.

Autoritățile sunt în alertă, reprezentanții județului Satu Mare în Parlamentul României anunță că Guvernul este pregătit să ajute chiar și financiar sătmărenii care au suferit pagube, iar în această după-masă a avut loc, în Supur, o ședință de urgență la care a participat și ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Vom urmări îndeaproape care va fi răspunsul autorităților după ce o nouă serie de inundații s-a abătut asupra Răteștiului și a forțat peste 100 de oameni să își părăsească locuințele.

VIDEO-DRONĂ AICI.


CITEȘTE ȘI:

Un comentariu

  1. urbanism Răspunde

    Nimic nou, tipic românesc. se știe foarte-foarte bine unde trebuie că este o zona vulnerabilă. Mai sunt și altele în județ. Acum “norocul” a picat pe capul săracilor din Răteșt, Socond, Hurezu Mare și mai nou Giungi și Ghirișa. Luați numai o hartă a județului, identificați cursul de apă din zonă și imediat veți știi de unde vine problema. Va rămâne iar în coadă de pește că nu sunt bani. Ca și despăgubirile de după gheața aia barosană care a dat acum 6-7 ani în județ la mijloc de mai. Despăgubiri zero. De fapt nu am văzut bine. Nici nu a fost grindină.😱😤😭🤮

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.