Ultima actualizare: azi, 20:09
Locale

ANALIZĂ. Câți bani a decontat România pentru cazarea refugiaților ucraineni în județul Satu Mare

În total, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici, se arată într-o analiză realizată de G4Media. Pentru cazarea ucrainenilor fugiți de război și ajunși în Satu Mare, Guvernul a decontat peste trei milioane de lei.

Constanța este județul care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina, după București-Ilfov, conform informațiilor transmise de IGSU pentru Info Sud-Est și G4Media referitoare la sumele decontate.

Conform ISU Dobrogea, județul Constanța a decontat până la 31 octombrie, prin 500 de facturi, 13 milioane de euro, din care 9,9 milioane au ajuns la persoane fizice și 3,1 milioane la persoane juridice.

Maramureș, Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași sunt, în această ordine, următoarele județe după Constanța, din prisma sumelor de bani decontate pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni, cu peste 2 milioane de euro fiecare.

Județul Satu Mare se află la mijlocul clasamentului, decontând pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni suma de 3.413.750 lei.

Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU, din cadrul MAI) trimite banii către Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) subordonate din țară. Ulterior, banii sunt transferați de la inspectorate la primăriile care solicită sumele de ajutor, într-un cont deschis la Trezoreria Statului. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum 10 zile de la solicitare.

Ultimul pas este reprezentat de plata efectivă, în cont sau numerar, în baza facturilor sau a chitanțelor, către persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni.

Sursa: G4Media

3 comentarii

  1. Victor Răspunde

    Unii au făcut bani serioși de pe cazarea refugiaților ucraineni. De exemplu, doamna Papici, moralista de serviciu a Sătmarului

  2. Maci Laci Răspunde

    HAL DE ROMÂNIE PENTRU REFUGIAȚI UCRAINENI SUNT BANI DAR PENTRU POPORUL ROMÂN NU!!!! VIVA RUSIA VIVA VLADIMIR PUTIN!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.