PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

LIVE. Cazul Ştefania. Se iau declaraţii la peste 150 de persoane. Deocamdată nicio concluzie dată publicităţii

Cazul Ştefania. Se iau declaraţii la peste 150 de persoane, dar deocamdată nu s-a ajuns la nicio concluzie. Managerul Spitalului Judeţean Satu Mare, Adrian Marc, a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă primele informaţii, intermediare, ale anchetei proprii în cazul morţii Ştefaniei, tânăra de 15 ani care s-a stins după ce a intrat la Urgenţe. El a explicat că acest caz s-a discutat în consiliul de etică, pentru analizarea comportamentului şi limbajului medicului şi în comisia de disciplină. Cele două structuri sunt conduse de medici, iar conducerea spitalului va lua măsurile care vor fi propuse.

În acest caz se iau declaraţii la 157 de persoane, medici, asistenţi medicali, brancardieri. “Aceste 157 de persoane au scris tot ce au avut de spus, în deplină confidenţialitate, există suspiciune şi teamă între oameni”, a spus Marc.

El a spus că medicul se află în “indisponibilitate temporară de muncă”. Medicul a fost invitat să îşi spună punctul de vedere, dar nu a dat curs acestei solicitări.

“Nu aş vrea nici să mă antepronunţ, nici să sugerez vreo direcţie în această analiză. Aş vrea să se finalizeze cu obiectivitate”, a spus Marc.

De la moartea Ştefaniei s-au înregistrat doar trei sesizări scrise.

Marc a precizat că trebuie atenţei foarte mare întrucât măsurile pot fi contestate în instanţă. Aceste concluzii nu sunt cele finale.

Ce au spus medicii imediat după deces:

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare explică cum s-a produs decesul elevei de 15 ani. Fata s-a prezentat ieri după-masa la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), a fost intubată, după care a intrat de două ori în stop cardio-respirator.

În data de 18.01.2023, ora 15.21 s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe o minoră în vârstă de 15 ani cu următoarele semne de detresă cardio-respiratorie: slăbiciune, paloare, tahicardie, saturație oxigen 88%.

A fost preluată de echipa de Urgențe majore și intubată, primele investigații pledând pentru un cord pulmonar acut și suspiciune de tromboembolism pulmonar, motiv pentru care se recurge la manevra de tromboliză.

În ciuda eforturilor conjugate ale echipei multidisciplinare (pediatru, cardiolog, terapie intensivă) de susținere a funcțiilor vitale, starea generală a pacientei se alterează galopant, survenind un stop cardiorespirator resuscitabil. La aproximativ 30 minute, ora 19.10 intervine decesul, urmare a celui de-al doilea stop cardiorespirator, din păcate, iresuscitabil de această dată.

Autopsia și examenul antomopatologic aferent urmează să stabilească cu exactitate cauzele care au condus la deces.

În acest context, reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare atrag atenția populației asupra importanței prezentării în timp util la medic, tergiversarea sau atitudinea inadecvată față de boală, favorizând dezvoltarea complicațiilor severe, uneori cu evoluție fatală.

 


Mai jos puteți citi toate detaliile obținute de PortalSM în acest caz: