PortalSM.ro – Stiri Satu Mare

VIDEO. Președintele Colegiului Medicilor, despre cazul tragic al Ștefaniei. Cum decurge ancheta

Președintele Colegiului Medicilor din Satu Mare, Călin Bumbuluț, a vorbit, într-un interviu acordat PortalSM, despre cazul tragic al Ștefaniei, eleva de 15 ani decedată la Unitatea de Primire Urgențe, dar și despre cum decurge ancheta în acest caz.

El spune că o astfel de anchetă poate dura și până la câteva luni, întrucât e nevoie ca toate părțile implicate să fie audiate, iar procedurile nu sunt tocmai simple. Totodată, el a precizat că indiferent cât va dura ancheta, se dorește să se facă lumină în acest caz.

,,Urmează să fie audiate toate părțile implicate, de la cei care au depus plângeri până la asistente sau martori. De asemenea, aparținătorii pacientei vor veni la audieri și vor susține ceea ce dânșii cred că s-a întâmplat. (…) Chiar dacă acest caz va dispărea din interesul public și vor apărea altele, procedurile se vor duce până la capăt și se va stabili adevărul din punct de vedere medical. De regulă durează câteva luni de zile, trebuie să se adune toate mărturiile, nu părerile de pe social media”, a declarat Călin Bumbuluț, pentru PortalSM.

Președintele Colegiului Medicilor Satu Mare a mai spus că, de regulă, un caz de la Unitatea de Primire Urgențe nu este exclusiv responsabilitatea unui singur cadru medical, ținând, de asemenea, să sublinieze faptul că, de multe ori, trebuie luate în calcul și acțiunile pacientului, respectiv al aparținătorilor.

,,Nu a fost responsabilitatea unui singur medic, să fie clar. Un caz de la UPU nu este responsabilitatea exclusivă a medicului care l-a preluat. Culpa în sine poate să aibă mai multe grade, poate să fie o greșeală care nu ține de medic, nu spun că în acest caz este așa, doar spun că este posibil în general. (…) Nu doar acțiunile medicale contează, ci și acțiunile pacientului și aparținătorilor. Dacă, de exemplu, a avut o boală preexistentă, a fost sau nu a fost tratată. Trebuie evaluate circumstanțele”, a mai spus Călin Bumbuluț.

El a mai menționat și ce se va întâmpla cu medicul de gardă care s-a ocupat de cazul Ștefaniei, în cazul în care acesta va fi găsit vinovat.

,,Dacă va fi stabilită o vinovăție suficient de gravă încât să i se ridice dreptul de practică atunci nici nu mai discutăm, se desface automat contractul de muncă”.


Mai jos puteți citi toate detaliile obținute de PortalSM în acest caz: