Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

USR cere primăriei să aloce fonduri pentru a ajuta sătmărenii afectați de furtună

USR, prin vocea deputatului Radu Panait, cere Primăriei Satu Mare să aloce fonduri pentru a ajuta oamenii afectați de furtuna care s-a abătut ieri asupra municipiului. Mașinile lor trebuie să fie reparate, acoperișurile refăcute, și asta nu poate fi amânat!, spune Radu Panait.

Redăm, mai jos, declarația deputatului USR:

,,După furtuna devastatoare de ieri, haideți să privim adevărul în față! Mașini distruse, acoperișuri sfâșiate și oameni care se luptă cu dezastrul – asta e realitatea!, iar primăria pare că doarme în continuare, se laudă că curăță străzile și atât!

Ce s-a întâmplat în urma furtunii de acum 2 luni? Cei afectați au fost lăsați în voia sorții, fără niciun sprijin real din partea primăriei. Și acum, când suntem din nou loviți de o calamitate, ce face primarul? Nimic! Mâine este ședința Consiliului Local, și acum este momentul să punem presiune!

Domnule Primar, nu mai putem aștepta! USR vă cere ferm să alocați fonduri din bugetul municipal pentru a ajuta oamenii afectați de furtuna de ieri! Mașinile lor trebuie să fie reparate, acoperișurile refăcute, și asta nu poate fi amânat!

Nu e momentul pentru vorbe goale și promisiuni nesemnificative! Comunitatea noastră are nevoie de acțiune acum, nu în viitorul îndepărtat! O comunitate puternică se sprijină reciproc în momentele dificile.

USR Satu Mare și consilierii locali USR vor cere mâine, în cadrul ședinței de Consiliu Local, pentru acordarea unei despăgubiri integrale pentru daunele cauzate de furtună, inclusiv cele provocate de căderea copacilor asupra vehiculelor”.


22 comentarii

  1. S Răspunde

    Nu sunt convins ca ADP-ul trebuie sa despagubeasca pe cineva in acest caz, nefiind de vina, nu poti taia toate crengile doar pentru ca daca vine un uragan sa nu se rupa, Pe de alta parte ce vina are primaria ca unele asociatii de locatari si-au montat acoperisuri improvizate, fara autorizatii de constructie, evident netinand cont de elementarere standarde de rezistenta si siguranta.

    • urbanism Răspunde

      Disciplina în construcții. Ai auzit de asta? Acum pune întrebarea unde este asta. Unii pentru asta iau salariul și voucherele. Logica ta seamănă izbitor cu logica primarului de Crevedia. Dacă primăria nu i-a atenționat pe locatari să intre în legalitate sau să demoleze și să facă totul cum trebuie atunci și ei sunt vinovați. Aceste acoperișuri improvizate sunt reale pericole.

      • Logica rumena Răspunde

        Pai asa si politistii sunt de vina ca nu-i atentioneaza pe posibilii infractori ca daca fura sau talharesc vor fi cercetati si poate si bagati la parnaie.

        • urbanism Răspunde

          Fișa postului presupune și niște obligații. Nu stau să-ți explic. Acest comportament numai la evenimente de genul Crevedia poate duce. Și și acolo fiecare aștepta ca celălalt să observe. Poți fi mândru de tine. 🤮

          • urbanistan

            Apoi romanul asteapta sa fie sters la cur si gura de autoritati, n-are nici o obligatie doar drepturi…nu misca o frunza din fata portii, dar face dupa capul lui ce vrea ca doar e democratie plus ca cine esti tu sau ala sa-i zica ce sa faca, s-au ma cac pe legile lor…etc.

          • urbanism

            👍. Da și așa ne furăm căciula singuri. Și ce supărați mai sunt unii după aia! Mergeți puțin mai spre vest și încercați să procedați așa. Atât. Dacă vreți o țară ca afară prima dată trebuie să începeți să vă comportați ca afară.

          • @urbanism

            Mai marele expert urbanist….
            Aceste constructii ilegale au fost facute de zeci de ani, nu acum. Actuala conducere ar putea interveni daca ar fi construite recent cu faptasul prins inflagrant sau identificabil.
            Asa ce sa faca? Tu marele urbanist esti de la primarie de la bfc si mergi la un bloc unde stau 10-20 de familii persoane fizice. Atentie!!!! Nu sunt asociatii sa poti trage la raspundere pe o singura PJ. Bati la usa la et. 4 si cel care deschide usa foarte probabil asa a cumparat apartamentul. Plus ca, chiar daca e deasupra lui nu este el proprietarul portiunii respective, acoperisul fiind bun comun.
            Bun. Ce faci? Bagi in instanta pe toti 20 de familii? Iar cum 90% din blocurile P+4 au acoperis dar 1% daca are asociatie, bagi in instanta zeci de mii de satmareni????
            Sa zicem ca da. Cei parati vor spune ca asa a fost construit blocul/ asa era cand s-au mutat. Cine poate dovedi contrariul? Cartile tehnice ale cladirilor nu mai exista !!!
            Mai ganditi si voi inainte de a latra in vant….

          • urbanism

            Măi, ăsta care te crezi diștept! Acolo trebuie să existe asociații de locatari de multă vreme aese! Nu sunt? Pa și pusi. Să se respecte peste tot legea și cu asta basta. Și nu am treabă cu primăria. Faptul că e decenii așa nu contează. Sunt modificări ilegale și punct. Dacă nu faci nimic că e complicat și te resemnezi atunci mai bine du-te și vinde gogoși la ocicașor. Tu nici nu știi câte documentații trebuie făcute pentru obținerea certificatului de atestare a edificării construcției! Să nu-ți spun câți boși am aflat așa că erau în offsaid. Așa că te rog frumos și latră altundeva. Primăria nu face nimic pentru că vine an electoral. Adu-ți aminte cum a fost acum 10 ani cu garajele ilegale. Nu sunt fan Coica dar e singurul lucru pozitiv din mandatului lui. Deci uite că s-a putut!

      • Soso Răspunde

        Disciplina in constructii e la Politia Locala..Ar trebui o armata de politisti pe toate strazile sa-i intrebe de sanatate pe cei care fac lucrari fara autorizatie..dar si oamenii fenteaza legea..nu-s curiosi de autorizatie..doar de lucrari ieftine.

        • urbanism Răspunde

          Și atunci fiind așa multe cazuri atunci decât să lucrăm mai bine nu facem nimic? Tu auzi ce zici?

  2. Hai bai Răspunde

    Nu le-as da nimic ! Cand ai deviz pe acoperisul ala ! Cand ai stampila de la o firma cu autorizatie atunci sa ceri ajutor ! Pana atunci la gara! Ne place sa facem economie , stim noi un baiat, un meserias care face la jumatate de pret! Uite rezulatatul !

  3. Cris Răspunde

    Dacă ar fi autorizate ar putea fi asigurate contra intemperiilor ???

  4. Daria Răspunde

    Exista asigurari in caz de dezastre..pentru locuinta, masina…Cu ce-i de vina Primaria ca a venit furtuna? D-le Panait vorbiti asa..de dragul..I-ati intrebat cum si-au facut acoperisul? De unde sa aiba bani oamenii sa-l faca conform unui proiect?

    • @Daria Răspunde

      Adică acceptăm ilegalitatea că oamenii nu au bani apoi ne mirăm că se întâmplă așa ceva? Poate dacă era făcut cum trebuie acum nu zbura toată treaba asta. Poate. La asta te-ai gândit? Iar asigurarea pentru asemenea daune nu plătește decât dacă ai eventual CASCO. Și cum majoritatea sunt săraci (tu ai zis-o) îți dai seama ce de despăgubire vor căpăta. Fix zero. Rezolvarea? Cei cu mașinile cu daune să dea în judecată blocul în cauză. Iar de aici rezultă că cei păgubiți vor vedea ceva bani eventual de Paștele Cailor. Poate nici atunci.

  5. Satmarean 1 Răspunde

    @Daria. De ce la Pastele Cailor? In fiecare apartamant sta cineva care are un venit. Sa se faca poprire pe acel venit, in procentul prevazut de lege, pana la recuperarea pagubelor. E de durata dar trebuie inceput de undeva. Pana cand nu vor platii unii ,altii nici nu se vor obosi sa vada cum arata acoperisul lor facut….dupa revolutie. Sunt curios cati locatari s-au urcat sa vada in ce stare e acoperisul dupa furtuna? E ok sau sta sa cada?

    • @Daria Răspunde

      Pentru poprirea asta trebuie sentință judecătorească. Cine decide care este valoarea pagubei și cine trebuie să despăgubească? Să-ți explic ce presupune asta în timp și nu numai? Plus umblat cu avocatul și cu expertize toată ziua pe la tribunale și înfățișări? De dat declarații și pierdut timpul? Pe lângă asta acești oameni de o vreme nici să măture în fața blocului nu sunt în stare darămite să achite benevol paguba. Prima mișcare o să fie că vor contesta că paguba a fost generată de acoperișul smuls. Ba mai mult partea vătămată va trebui să demonstreze cu expert că acoperișul zburat pe mașină provine de pe blocul lor! Așa că termenul de Paștele Cailor să știi că a fost foarte-foarte optimist!

  6. Satmarean1 Răspunde

    @Daria. Normal ca prin sentinta. De aceea am spus ca este de durata. Angajat avocat,evaluare pagube etc. Ce este asa greu de dovedit ca a cazut acoperisul pe masina? Asta face politia la fata locului,poze etc Toate cheltuielile de judecata vor fi cuprinse in daune. Daca ai o masina cat de cat si- ti face aproape dauna totala merita efortul. Si la una de 1000 euro merita sa te asociezi cu restul pagubitilor. Cand va cere unul despagubiri la o masina de 80000euro +chelt de judecata la zece familii sa vezi atunci interes la locatari.

  7. S Răspunde

    Logica lui Panait . A fost o calamitate. Ce calamitate a fost?A suflat vântul. Se mai întâmplă, n-am fost nimic ieșit din comun. Să ajutăm oamenii. Care? Daca propriul acoperiș făcut în batjocură a căzut pe propria mașină îl ajutăm ? Eu am un horn și de 20 de ani văd că pică cărămizile, acum mi-a picat de mi-a spart acoperișul de la terasă mă ajută primăria?Pe cine ajutăm, și de ce? Ajutăm trântorii?

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Daaaa, a fost calamitate! A fost uraganul Panait. Numai în liniște vă rog ca să nu cumva să trezim senatorul-degeaba de Oaș. Mai are puțin și poate să se mândrească că a fost 4 ani în hibernare! 🥴🤮 Cine vă mai crede? Mai țineți minte când acum 4 ani ziceam că usere va fi o mare dezamăgire? Apropo, Clotilde ce mai face? Transpiră abundent și nu din cauza căldurii?? Repede s-a făcut și ea penală!

  8. Pistike Răspunde

    Eu susțin ideea ca primăria să despăgubească măcar parțial pe cei cărora le-au fost distruse acoperișurile, doar că m-aș limita la a despăgubi doar acolo unde totul s-a făcut legal, cu proiect, autorizație și firmă autorizată, care, bineînțeles, a emis factură și a oferit garanție de bună execuție!
    👹👹👹

    • 😱😱😱 Răspunde

      Din ce se vede din materialul de la articol (deci nu din videoul ce ai indicat, că ăla e altceva, altă dimensiune) pe bloc au pus niște lețuri prăpădite și ceva învelitoare din țiglă metalică. Nici pe adăpostul de animale nu aș pune așa ceva. Astea la primul vânt zboară ca și pânzele din serialul The Onedine Line. Adică lucrarea să fie cât mai ieftină și executată prost. Și să sperăm că ține.😲🥴😱😥

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.