Ultima actualizare: ieri, 19:37

Locale

Regulament nou pentru terasele din Centrul Vechi: Fără muzică, reclame şi culori stridente

Conducerea Primăriei municipiului Satu Mare a stabilit noi reguli pentru terasele din centrul istoric al orașului. Centrul Vechi al municipiului Satu Mare și-a schimbat fața, iar municipalitatea și patronii de localuri doresc să le ofere sătmărenilor terase ca și în marile orașe din Europa.

Noul regulament de funcționare a teraselor în zona istorică a orașului a fost prezentat marți de conducerea Primăriei patronilor de localuri, hoteluri și spații comerciale din zonă. Documentul impune reguli clare, fiind realizat după modelul regulamentelor din Oradea, Cluj, respectiv din mari orașe europene.

”Reabilitarea Centrului Vechi și realizarea unei zone pietonale în Piața Libertății este un pas obligatoriu pentru dezvoltarea orașului! Am discutat pe marginea noului regulament de funcționare a teraselor din Centrul Vechi al orașului cu proprietarii de localuri. Domeniul HoReCa este important pentru Satu Mare. Suntem mândri de noua imagine a centrului istoric căruia îi vor da viață antreprenorii pasionați din industria ospitalității și clienții lor. Pentru că este important pentru oraș să avem o industrie a ospitalității vie, trebuie să ne asigurăm că toate regulile sunt respectate. Cei mai mulți știu că încrederea consumatorilor, care se bucură de frumusețea orașului, dar și de calitatea serviciilor, este cea care le aduce o bună reputație și prosperitate”, a declarat primarul Kereskényi Gabor.

Noile terase trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– mobilierul teraselor va fi amplasat direct pe pavaj și va fi realizat din materiale rezistente, de calitate, realizat din lemn, metal și eventual materiale textile, nu din material plastic;
– nu se vor dispune împrejmuiri de niciun fel ale teraselor;
– nu se va amplasa pe terase aparatură electrocasnică, răcitoare, cutii frigorifice, dozatoare sau similare acestora. Servirea se va realiza exclusiv din interior;
– umbrelele sau sistemele de umbrire vor fi realizate monocrom, în nuanțe de crem, nestrindente care să nu altereze aspectul și caracterul istoric al zonei;
– sistemele de umbrire nu vor avea însemne publicitare de niciun fel;
– nu se vor utiliza sisteme de sonorizare și nu se va difuza muzică, emisiuni TV, video etc;
– aprovizionarea de orice tip se va realiza pe baza unui orar stabilit și în condițiile impuse prin Hotărâre a Consiliului Local. Ca propunere de interval orar pentru aprovizionare este dimineața de la ora 6:00 la 7:30, respectiv de la 16:00 la 18:00.
– accesul autoturismelor pentru aprovizionare se va realiza limitat, având acces doar mașini care nu depășesc 3.5 t, în zonele prestabilite.

14 comentarii

  1. HBC Răspunde

    În sfârșit o decizie potrivită.

    • Mda Răspunde

      Mda, cu singura observatie ca trebuia stipulat o ora dupa care nici o unitate de alimentatie publica sa nu poate fi deschisa, sa fie inchse obligatoriu. Unii locuiesc acolo. Ca altfel nu am facut nimic si va fi centrul vechi plin de derbedei. Mai ales vara. Acum nu vor face drifturi si se vor bate cu pestii de pe Horea. Sa nu am dreptate. Dar sincer arata bine.

      • Ph Răspunde

        Arată bine în poze, dacă vezi de aproape tăieturile din topor, rosturi de diferite mărimi, diferențe de nivel ca să te împiedici și montajul defectuos al dalelor.. să vezi ce frumos se vor mișca în timp.. eu sunt foarte dezamăgit. Tarr a avut la începuturi lucrări calitative, dar acum este suficient să te uiți la lucrările lor care au doar 1-2 ani și să compari cu.. să zicem Liceul Mihail Eminescu care are muuulti ani de la renovare, ca să îți dai seama de bătaia de joc și risipa banilor contribuabililor.

        • S Răspunde

          Muncitorii care au laucrat la Eminsecu sunt deja pensionari. Nu mai exista mana de lucru calificata, lucrarile in orice domeniu vor fii din ce in ce mai proaste. Obisnuieste-te.

          • Ph

            Corect și nu prea, deoarece o firmă care se respectă are șefi de șantier care să corecteze. Interesant că privații pot găsi firme serioase care să monteze pavaje, să asfalteze și să facă lucrări la modul profesionist. Dar când se lucrează pt stat se schimbă placa, parte din materiale ajung altundeva, de bani nu mai zic, ș-apoi se face recepția, că de ce nu.

  2. 🤔 Opa! 🤔 Răspunde

    CUM ARATĂ CASA ALBĂ, un obiectiv turistic de interes local?!?!? Cum dau voie Unicarmului să pună ditamai reclame de îți vine să borăști!!! Cum dai voi să se degradeze în acest fel clădirea și imaginea orașului în plin-centru istoric?!?! 🤔🤔🤔
    Și încă ne mai comparăm cu Oradea sau Cluj……

    • S Răspunde

      Din pacate cam toate cladirile din centrul vechi sunt “ocupate ” de ,persoane cazuri sociale’. Nu pot fi date afara de urmasii fostilor proprietari asa ca n-ai cu cine discuta. Finantarea renovarii de catre autoritatile locale e iar cu cantec, cei care ar primii fonduri pentru renovare ar fi contestati de cei care nu primesc. Sper ca totusi se poate face ceva.

      • un cunoscator Răspunde

        Doar ca vezi tu UE nu da nici un ban pentru reabilitarea cladirilor proprietate a persoanelor fizice. Cei care doresc sa faca asta trebuie sa gaseasca surse de-ale lor ca nici banca nu prea le da credite pentru asta. Cel mai dureros in toate este ca daca tu ca persoana fizica vrei sa-ti renovezi fatada cladirii faci un proiect, vorbesti cu un meșter, un constructor, ceva din domeniu o cunoștință si te apuci de treaba. Aici fiind vorba de rezervatie arhitectonica ai nevoie de proiect de specialitate, executant atestat MLPAT pentru asa ceva si toate miscarile facute pe baza de proiect, autorizatie si receptionate. Nu merge cum se fac constructiile sa zicem in regie proprie. Iar asta costa inca pe putin 30-35% daca nu mai mult in plus. Aici e buba mare.

      • satmarean Răspunde

        Cladirile din centrul vechi poate sunt ocupate de anumite persoane, dar sa nu uitam cine este proprietarul la 80% din cladirile din centrul vechi si Stefan cel Mare. Episcopia romano-catolica.

        • Trilulilu Răspunde

          Asta în visele tale umede. Ești pe lângă rău de tot cu informația. Sunt o grămadă de persoane fizice care au răscumpărat dreptul de la moștenitorii de drept și din care mulți de ani buni nici măcar nu se arată la față, nici măcar ipozitele nu le plătesc. Știu de un caz cu un proprietar cu domiciliul teoretic în Canada și de care nu reușesc să dea, nu răspunde la solicitări de un deceniu. Biserica de care zici se îngrijește de proprietățile pe care le-a primit cu greu înapoi. Biserica de care zici nu a furta de la nimeni ci a construit din proprii bani inclusiv ai episcopilor. Poți să spui asta despre ortodocși? Ei numai stau cu mâna întinsă la stat. Frumos comportament.🙃

          • satmarean

            V-ati activat jigodiilor. Cum a acaparat romano catolicii, cladirile din ventru, fostul parc unde fac blocuri, etc. Ortodocsii nu au devalizat amaratul asta de judet ca voi.

          • Trilulilu

            @Satmarean, idiot ce esti. Cladirile au fost construite din banii lor. Ei nu au intins mana cum fac ortodocsii. Ba din contra. Episocopul Ham Janos si-a donat toata averea orasului si nu numai el. Tot asa turnul popierilor a fost construit din banii bisericii. Doare adevarul pomanagiilor??? Ei nu au luat de la altii, altii au luat de la ei. Jigodie esti tu cu toate neamurile tale.

  3. Satmarean 1 Răspunde

    S-a lamurit pana la urma cum va fi circulatia autovehiculelor care vin de pe str Pastravului spre Str Cuza Voda si str Decebal spre str Cuza Voda? Vad montate in diferite locuri semne de circulatie: cedeaza trecerea, sens giratotiu !!!!!!! unde am crezut ca va fi doar pietonala?

  4. radical2 Răspunde

    Foarte bine. Ne mai aliniem si noi cu restul lumii. Mai este totusi o problema pe care am remarcat-o. Cladirile din centrul istoric al orasului Satu Mare arata jalnic. Uitativa doar la poza din articol. Ala-i acoperis? Si in privinta asta autoritatile locale ar trebuii sa faca ceva. Niste scutiri de impzot pentru cei care renoveaza. Sau amenzi pentru cei care nu fac nimic cu cladira. Mai ales ca nu prea ai scuza acum caproprietar. Potential ar exista in zona de a genera niste venituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.