Ultima actualizare: ieri, 21:44

Locale

Oameni cu suflet mare, uniți pentru a hrăni săracii. Donează în mai multe magazine din Satu Mare!

Banca Pentru Alimente Oradea împreună cu toate Băncile Regionale din Federația Băncilor pentru Alimente din România-FBAR organizează cea de a 10-a ediţie a Colectei Naționale de Alimente, care va avea loc în perioada 19-21 Aprilie 2024 sub sloganul „Împreună hrănim speranța”.

În preajma sărbătorilor de Paşte, toți sătmărenii pot să doneze alimente neperisabile, aducând bucurie şi speranță în viața celor aflaţi în dificultate, care își procură cu greu hrana de zi cu zi.

Colecta Naţională de Alimente, care la nivel naţional reprezintă una dintre cele mai mari campanii de solidaritate la nivel național, este organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR, împreună cu cele nouă Bănci Regionale din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Craiova, Constanța și Galați.

Campania naţională mobilizează de fiecare dată mii de voluntari și sute de organizații partenere, uniți de misiunea de a-i sprijini pe cei mai vulnerabili dintre semenii noștri, iar această ediție continuă maratonul de solidaritate și generozitate.

Ediția de Paște din acest an se va desfășura în 75 de magazine ale partenerilor tradiționali ai Băncii pentru Alimente Oradea, care susțin constant misiunea acestora de a combate și reduce risipa alimentară și sărăcia:

În 26 magazine Lidl

În 38 magazine PENNY | REWE

În 3 magazine Auchan România

În 8 magazine Kaufland România.

O invitație la solidaritate: în toate aceste magazine, în cele trei zile de campanie, clienții sunt invitați să facă un gest simplu și concret de sprijin față de cei care au mai mare nevoie, achiziționând și donând alimente neperisabile precum făină, orez, mălai, ulei, zahăr, conserve de carne, pește și legume, cereale, paste făinoase, patiserie ambalată, biscuiți, ciocolată, sosuri, gemuri, semințe și fructe uscate, ceai și cafea. Alimentele pot fi donate în cutiile sau coșurile special amenajate, aflate după casele de marcat.

Voluntari implicaţi: ediția aniversară beneficiază de sprijinul voluntarilor dedicați, care vor contribui la colectarea, sortarea, distribuirea donațiilor, vor însufleți campania și vor oferi sprijin clienților din magazine. Voluntarii, recunoscuți după vestele portocalii, vor fi prezenți la intrarea și pe culoarele magazinelor partenere, îndrumând și oferind sprijin celor care doresc să se implice. Aceștia vor distribui pungile portocalii, simbol al campaniei, în care se pot dona alimentele. Impactul donațiilor: toate alimentele donate vor fi distribuite în scurt timp după colectare, prin intermediul Băncii pentru Alimente Oradea și a organizațiilor partenere, către cei mai vulnerabili: copii din centre de zi și de plasament, familii sărace, vârstnici din cămine și multe persoane aflate în dificultate.

Banca pentru Alimente Oradea este o asociație non-profit cu scopul reducerii risipei alimentare și a sărăciei în județele Bihor, Sălaj, Maramureș și Satu Mare.

În 4 ani de la înființare a creat o mare rețea a binelui în aceste 4 județe, angrenând 135 de ONG-uri partenere, împreună cu care sprijină lunar peste 23.000 de persoane în nevoie, cu produse colectate de la companii din industia alimentară. De două ori pe an, în preajma sărbătorilor, se pot alătura acestei misiuni toți oamenii cu suflet mare, donând alimente direct la ieșirea din magazine. 40 dintre asociaţiile partenere din regiune sunt implicate activ cu voluntari în Colecta Naţională de Alimente de Paște în 2024.

Stă în puterea noastră să aducem bucurie în case și de Sărbatorile pascale!

Colecta Națională de Alimente în preajma sărbătorilor e o invitație la solidaritate pentru toți cei care doresc să aducă un ajutor semenilor noștri în nevoie. Le suntem recunoscători tuturor binefăcătorilor noștri care au donat în colectele anterioare din regiuna noastră și partenerilor din magazinele și organizațiile implicate. Cu toții împreună am reușit în fiecare an să alinăm puțin din greutățile unor oameni mai încercați.” – a declarat Gabriela Vereș, Președinte Banca pentru Alimente Oradea.

O realitate îngrijorătoare: în țara noastră, peste 4 milioane de români, adică 21,2% din populație, trăiesc în pragul sărăciei, iar o mare parte dintre aceștia sunt copii (conform datelor INS din 2022). Resursele financiare limitate și creșterea prețurilor fac din ce în ce mai dificil accesul la o alimentație nutritivă și demnă, afectând în mod semnificativ calitatea vieții, mai ales pentru categoriile vulnerabile.

Un bilanț impresionant: campania, cunoscută în 30 de state din Europa unde funcționează Bănci pentru Alimente, a demarat în România în 2019, în parteneriat cu Lidl România. Dacă la prima ediție erau doar 12 magazine implicate, an de an, s-au alăturat alți parteneri importanți, PENNY | REWE, Auchan, Kaufland, iar la această ediție sunt 832 de magazine în toată țara.

La nivel regional, în Colecta de Crăciun 2023 clienții magazinelor s-au mobilizat și au donat în doar 3 zile o cantitate record de 34942,68 kg de alimente, din care 19254,23 kg în judeţul Bihor, 13283,27 kg în judeţul Maramureş, 1737.07 kg în judeţul Satu Mare și 668,36 kg în judeţul Sălaj.

Campania se desfășoară în parteneriat cu: Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România, Kaufland România și este posibilă cu sprijinul CHEP România și Edenred România.

Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR) și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente formează o rețea națională de solidaritate, conectând surplusul de alimente cu cei în nevoie. Ele colectează și distribuie alimente către organizațiile partenere, prevenind risipa alimentară și sprijinind comunitățile vulnerabile, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze asociate deșeurilor alimentare.

FBAR se insipră și împărtășește modelul Federației Europene a Băncilor pentru Alimente (FEBA) și este recunoscut ca membru asociat al acesteia. Din 2016, când a fost creată prima Bancă pentru Alimente din România la București și până astăzi, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă peste 21.270 tone de alimente, în valoare de peste 45,9 milioane euro. Aceste alimente s-au transformat în aproximativ 42,5 milioane de porții de hrană pentru peste 256.650 persoanele în dificultate.

Pentru mai multe informații: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.