Centrul de Creație a avut 162 de acţiuni cu peste 100.000 de participanţi, în 2013

22 ianuarie 2014 | 27 comentarii

felician-popDirectorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale(CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, a prezentat activitatea instituţiei pe care o conduce pe anul 2013, dar şi planurile pe anul 2014.

În anul 2013, Centrul de Creație a organizat nu mai puțin de 162 de evenimente culturale dintre care: 31 de manifestări etnofolclorice; 82 culturale; o lansare de album de muzică populară; 17 lansări de carte; 2 dezveliri de plăci comemorative și 29 de vernisaje.

Printre cele mai importante evenimente se află:

“Recitațio”, ediția a VII-a, eveniment de promovare a poeziei, în special a cele aparținând poeților sătmăreni, manifestare adresată elevilor de liceu.

” Prim Art”, ediția I, eveniment în care au fost premiați cei care au contribuit la înflorirea culturii sătmărene.

“Sâmbra Oilor și Oțeloaia”, evenimente de promovare a folclorului tradițional, peste 7.000 de participanți.  Prin aceste două festivaluri, vrem să promovăm folclorul real. Satu Mare, în momentul de față stă bine la capitolul valori autentice“, a declarat Felician Pop.

” Danțu’ Mânânțăilor”, eveniment ce se adresează copiilor de școală. Ideea acestui concurs este aceea de a educa tinerii în folclorul tradițional. Numele vine din Oaș, unde copiii mici când ieșeau din biserică mergeau la ”ciupercă” și învățau să danseze.

“Danțu’  la șură ”, eveniment ce are loc în a doua zi de Paște, Este un obicei care a cam dispărut în zilele noastre,  prin el încercăm să promovăm folclorul adevărat, instituția noastră nu poate scoate în față non-valoarea, în Satu Mare avem mulți cântăreți falși și foarte puțini care reușesc să păstreze adevăratele tradiții populare a declarat Felician Pop.

Pentru anul 2014, conducerea instituției și-a propus să organizeze pe lângă evenimentele deja consacrate și alte manifestări noi.

“Avem foarte multe evenimente de organizat, sunt și unele noi cum ar fi un concurs de folclor someșan la Medieșu Aurit, în care să invităm artiști din zona Transilvaniei, numele evenimentului ”Rozmarin în colțul mesei”, vine de la o melodie a cântărețului Nicolae Sabău. Mai dorim o tabără de Limba și Literatura Română, pentru tinerii din Ucraina, unde sunt 4 sate în care 90% din localnici declară ei, sunt volohi (români) dar au fost deznaționalizați, iar noi încercăm să venim în sprijinul lor pentru ai ajuta să învețe limba română” a adăugat, Felician Pop.

Conform bilanţului, la acţiunile centrului de creaţie au participat 107.000 de persoane.

Etichete: , , , , ,

Categorie: Locale

Comentarii (27)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

 1. satmarean spune:

  Cum s-a calculat cifra de 100.000 de persoane? Asta inseamna ca la fiecare actiune din cele 162 trebuia sa fie o medie de 617 de participanti, ceea ce este IMPOSIBIL, si cu Sambra si cu Oteloaia la un loc. Este o justificare a sumelor uriase date de Stef pentru Feli Pop!!!

  • coica spune:

   Astia ( Stef, Pop Felician si chiar Robert Istvan Laszlo) o sa ajunga la inchisoare!Si hotii trebuie sa stie cum sa fure, astia fura taraneste, pe fata!

  • ianos spune:

   Centru asta unde e mare director Pop Felician, economist absolvent de mine si petrol, ar trebui sa se ocupe de traditii populare. Se ocupa de orice altceva numai de asta nu.

 2. robertul spune:

  feliiiiiiiiiiii…….,da ROBERTA nude-i?? la bibleoteca??? pe bar sau sub bar???

 3. tristan spune:

  Multe si proaste, bani aruncati in diferite buzunare.Poate ca un absolvent de mine si petrol nu intelege ca importanta e calitatea nu cantitatea.

 4. arpi spune:

  da de ce nu spuneti cine a organizat zilele partium si ce studii aveau cei care au sifonat sutele de milioane de la banul public …pana si sponsorul oficial a fost o firma romaneasca ca tulipanii nu sunt in stare decit sa cheltuie si nu sa faca plus valoare…..veci nu faci slana pe caine da invidia…cat casa….

 5. leo spune:

  Cind nu esti in stare sa faci nimic demn atunci faci ca si acest mare sef/ plagiezi, critici, hulesti, arunci cu noroi si te lauzi ca prostul cu activitati pe care nu le-ai organizat, doar ai primit o multime de bani pentru ele, desi acei bani nu acolo trebuiau sa ajunga. Doar e din gasca Stef, pe care il toarna in continuare………….

 6. arpi spune:

  cand vine vorba de tulipani se schimba subiectu …da banii multi de moca dati pentru ei tot raman ..la unii in pozonar fiam….norik draghe cam multe nu vrei tu sa stie lumea si sa crede unii ca voi sunteti albe ca zepade….albita cu vakond….

 7. arpi spune:

  asa stiam si eu ca aici lipseste cultura tulipelor si ca nu se pot acomoda cu solul si conditile meteo…

 8. arpi spune:

  pana acum m-am uitat si la http://www.george-damian.ro/s-demitizm-puin-istoria-ungariei-3190.html
  dar pot sa ma uit si la lucrarile facute de vakond sau de smenurile cu fondurile pentru tiparirea de ghiduri judetene false pe vremea lui arpad

 9. arpi spune:

  nu mai bine verifici tu izolatia din jurul de la kolcsey daca tot isi permit sa iasa la geam cu steagu rosualbverde de ziua unirii si apoi cine striga ca sunt discriminati ???
  no fain ca poate sa face deputatul iara sesizare la consiliul discriminarii…da sa vedem daca e curajos acum….

  • ZSOLTI spune:

   esti rau, educat de mic sa urasca, sa minta, sa fure si sa fie falsi. esti fara moral, fara valori, fara idealuri. dai cu pietre in toate natiile, fara sa vezi ca esti murdari lipsit de disciplina, jegos si fara caracter.

 10. arpi spune:

  stiu ca pentru extremisti e mai bine sa nu spui nimic si sa nu cumva sa observe cineva actiunile lor provocatoare si de prost gust oricum neeuropean….cat priveste educatia cred ca referirile sunt la elevii de la kolcsey care in timpul unei solemnitati a tuturor romanilor au huiduit imnul de stat si au fluturat steagul maghiar facut adhoc din foi de hartie numai ca sa saboteze evenimentul de la 24 ianuarie.
  cu asa educatie primita si acasa si la scoala nu poti sa astepti sa devina adulti europeni civilizati.
  desigur insa ca aceste aspecte deranjeaza,igaz?
  a scris cumva deputatul sesizarea catre consiliul national al discriminarii sau numai pentru fotbalisti are un dinte crescut invers?

 11. Norick spune:

  @arpi arpika (sau mai bine zis ioane,ionele):”europeni civilizati” expresia asta unde ai citit?? De la concetatenii tai din Italia si Franta??? :-) Slab argumente ai frate…Vezi ca incepe Tom si Jerry pe Cartoon Network…:-)))

 12. arpi spune:

  vezi ca in limba romana se face acordul altfel si se spune de fapt “de unde ai citit-o” si “slabe” argumente…mai studiaza ce naiba ca te credeam mai inteligent da de cand va ocupati doar cu huiduieli si steaguri de hartie colorata……

  • Norick spune:

   @arpi : vezi ca tu cunosti numai o limba si cu asta te lauzi,iar eu de bine de rau scriu si citesc in 4 limbi. No comment :-) PS.Dar citind comentariile tale…mai ai si tu de invatat…PS 2.dar totusi e bine ,ca ceea ce am scris ai inteles.:-)

 13. yorick spune:

  Imbecilul ăsta de norick, precis un looser fără job, scrie mereu tot felul de dobitocii, ba se mai și laudă că știe 4 limbi. De-ai ști măcar una, dar ca lumea, ar fi foarte bine. Din păcate ești un analfabet nevindecabil. De ziua ta o să-ti fac cadou un Abecedar!

  • Norick spune:

   @yorick : cat despre tine inteligentule,nu esti in stare sa ai un nickname propriu…Tu la furat esti bun ,dar nici nu ma mir…:-))))

 14. yorick spune:

  Macar știi mai norick, cine a fost Yorick? Informează-te și atunci poate că o să pricepi mesajul!
  Deși după cum scrii, am mari indoieli!

 15. Norick spune:

  @yorick: pun pariu cu tine,ca nu din Hamlet ai luat…:-) PS. bine , ca Tu numai lucruri culturale si inteligene scrii…:-)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 • RSS
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • YouTube
 • Pinterest