Ultima actualizare: ieri, 20:44

Interviu

Emilia Enătescu: Vreau să-mi reprezint județul cu demnitate, așa cum îmi reprezint clientul în fața instanței

emilia-enatescu-2Emilia Enătescu, candidat PNL la Camera Deputaților, este de profesie avocat și a intrat în Partidul Național Liberal încă din ianuarie 1990, imediat după ce a împlinit 18 ani. A stat la aceeași masă cu seniorii partidului care i-au îndrumat pașii în politică, au învățat-o că o astfel de activitate implică în primul rând demnitate. A încercat mereu să fie o demnă reprezentantă a familiei din care face parte, atât în ceea ce privește familia Enătescu cât și familia politică liberală. În decursul anilor au fost liberali care au scârbit-o, dar nu și-a abandonat crezul.

Reporter: Este un atu sau un handicap să purtați numele Enătescu?

Emilia Enătescu: Este un atu, dar uneori este și un handicap. Numele Enătescu este meritul tatălui meu, Virgil Enătescu, care a ajuns ceea ce a ajuns prin foarte multă muncă. Să ajungi academician înseamnă recunoașterea unei munci grele și deosebite. Pe de altă parte, Satu Mare fiind un oraș mic, tot timpul a trebuit să am grijă ce fac și cum fac. De mică mi se spunea că nu pot face una sau alta – să merg să fur caise cu ceilalți copii din cartier, de exemplu –  pentru că eram cine eram. Orice lucru negativ aș fi făcut s-ar fi auzit în oraș că fiica lui Enătescu a făcut aia sau aialaltă. Niciodată nu s-a auzit așa ceva pentru că am fost un om integru, un om de cuvânt și niciodată nu mi-am făcut de rușine numele și nu mi-am dezamăgit familia. Familia Enătescu a însumat 24 de medici, tradiția asta o duce mai departe fratele meu. Am avut în familie și un avocat, eu sunt al doilea.

R: De ce intră avocații în politică, având în vedere că 80% dintre parlamentari sunt avocați?

E. E.: Probabil că printre cei 80% dintre ei sunt mulți juriști, nu neapărat avocați. Dar eu cred că mulți n-au profesat în viața lor. Pentru că una este să ai obținută o diplomă, să fi terminat o facultate de drept – și altceva să fi muncit efectiv în acest domeniu. Și în momentul în care vezi ce legislație stufoasă avem, care se mai și schimbă de la o zi la alta…

R: Dacă tot avem atât de mulți juriști parlamentari, legile noastre n-ar trebui să fie ”brici”?

E. E.: Da, ar trebui. Din păcate, fiecare partid care a venit la guvernare a vrut să arate că este mai bun decât precedentul și atunci au făcut alte legi. În plus, adesea ne trezim că avem legi elaborate de Parlament care au norme de aplicare făcute de Guvern care nu au nici în clin nici în mânecă cu legea respectivă.

Mai sunt și alte lucruri pe care nu pot să le-nțeleg: sunt legi existente care nu s-au aplicat de ani de zile pentru că nu există norme de aplicare. Aici este și celebra lege a salarizării unitare din 2010. E clar că undeva este o problemă în lanțul de comunicare dintre Guvern și Parlament.

R: Cum vă veți descurca cu penalii din parlament dacă ajungeți deputat?

E. E.: Fiind de profesie avocat, nu o să-mi pot permit să lansez acuzații asupra colegilor. Mă voi simți exact ca-n timpul în care îmi exercit profesia la tribunal.

R: Ce veți face în cazul în care va trebui să votați pentru ridicarea imunității unui parlamentar?

E. E.: Cu siguranță voi vota pentru ridicarea imunității. Din punctul meu de vedere, doar justiția este în măsură să analizeze un caz pe probe concrete și certe. Din punctul meu de vedere, trebuie să-i lăsăm pe judecători să-și facă treaba. Nu putem toți să ne pricepem la toate. Comisia parlamentară doar se uită la niște documente și nu știu cum analizează pericolul social al faptei, nu știu în ce măsură au mai analizat la viața lor astfel de cauze penale, darămite să se mai și pronunțe în privința lor!?

R: Ce politicieni v-au dezamăgit de-a lungul timpului?

E. E.: Cea mai mare dezamăgire a fost Călin Popescu Tăriceanu. A obținut cea mai mare funcție ca membru PNL, a fost prim-ministru din PNL, a avut mandate de deputat și senator – toate ca reprezentant al PNL. Ori, este jenant să-ți faci o formațiune separată, ruptă din PNL, doar dintr-un interes personal de președinte al Senatului, un interes atât de mărunt, să îți faci un partid propriu de oportuniști care doresc doar să rămână la guvernare. Păi, 24 de ani a fost omul PNL-ului și dintr-o dată și-a dat seama că-n PNL este dictatură, că PNL nu mai este bun. Este doar un oportunist care stă cu mâna întinsă la PSD, atât.

Totodată m-a dezamăgit, la nivel local, Ovidiu Silaghi. L-am cunoscut în ianuarie 1990. L-am știut ca fiind un liberal convins, iar în 2014, prin trecerea la PSD – adică tocmai la inamicul nostru de moarte politic! -, m-a dezamăgit urât. A trecut la PSD când deja acel partid își nominalizase candidat pentru Colegiul 2, în persoana lui Ciprian Ardelean. A candidat pentru PSD, a luat mandatul și a plecat apoi la ALDE. Asta spune multe despre persoana lui Ovidiu Silaghi.

R: Care este idolul dvs. politic?

E. E.: Sunt mai mulți. Când am intrat în PNL, în ianuarie 1990, am dat de seniorii din PNL Satu Mare care mi-au povestit ce a însemnat pentru ei liberalismul. I-am întâlnit pe Petru Zeicu, pe domnii Crăciun, Borleșteanu, Popdan, Ghițescu. Am învățat ce înseamnă partidul, puteam să iau cuvântul chiar dacă aveam 18 ani. M-am simțit ca un personaj dintr-un roman istoric din perioada interbelică. Aveam în cap istoria militară a bunicului meu, locotenent-colonel în divizia  de blindate în al doilea război mondial, istoria regelui o știam de la bunicul din partea mamei. Iar la PNL aveam o continuare cu o istorie politică în care conta demnitatea omului politic care s-a sacrificat pentru țară – și așa am învățat că la fel trebuie să facem și noi. Seniorii PNL Satu Mare credeau în așa ceva, ne spuneau că ”voi sunteți tinerii și trebuie să duceți mai departe România în același spirit” – și ei chiar vorbeau serios.

R: Să înțeleg că ați stat la aceeași masă cu Ovidiu Silaghi care a dus mai departe România într-un spirit pe care nu-l analizăm acum. Timp de 26 de ani ați stat în rândul doi, nu ați cerut acele funcții politice în care a ajuns Silaghi. De ce candidați acum în 2016?

E. E.: În anii ’90 am urmat o facultate la București și am revenit la Satu Mare abia în 1996. Au fost și ani în care am fost dezamăgită de PNL, dar nu am plecat la alt partid. Știam că lucrurile vor reintra în normal. Am decis să-mi fac o carieră și acum a venit momentul în care mi-am spus că pot să fac ceva. Am ajuns la maturitate politică, am dobândit o experiență de viață și profesională. Când mă refer la experiența de viață, vorbesc despre comunicarea cu oamenii și despre cunoașterea mai profundă a problemelor lor. Am realizat că din postura mea de avocat nu pot să rezolv decât o mică parte din problemele lor și am decis să candidez pentru a veni în sprijinul mult mai multor oameni. Și asta pot s-o fac doar din Parlamentul României. Vreau să-mi reprezint județul cu demnitate, așa cum îmi reprezint clientul în fața instanței.

74 comentarii

  1. Mia Răspunde

    succes Emilia, orasul asta merita o soarta mai buna!

    • Crina Răspunde

      România are nevoie stringentă de un program de dezvoltare al ţării, iar proiectul propus de PNL reprezintă o soluţie foarte bună. Bafta PNL!

      • Tavi Răspunde

        Votez cu PNL pentru ca va asigura investiția a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii patru ani,ceea ce va conduce la creerea de noi locuri de munca si la cresterea sanatoasa a veniturilor populatiei.

    • Teofil Răspunde

      Familia Enătescu este o familie onesta, cu un bun renume in Satu Mare. Are tot respectul meu si al multor sătmăreni. Mult succes Emilia Enatescu!

    • Valer Răspunde

      Va votez cu drag, doamna Enatescu, sunteți un om de calitate si meritați sa primiți sprijin pentru a ajunge in Parlament!

    • satmarean Răspunde

      Succes PNL! Bafta, doamna candidat!

      • Constantin Răspunde

        Eu votez cu liberalii pentru ca Partidul Național Liberal consideră că România are nevoie de o reașezare corectă a statului în slujba cetățeanului pentru a readuce românilor speranța în justețea promovării valorilor democratice fundamentale.

        • Pavel Răspunde

          Spre deosebire PSD, liberalii dau dovadă de cumpătare şi de respect faţă de toţi cetăţenii. Pentru liberali sunt importante toate categoriile socio-profesionale.

    • Silviu Răspunde

      Ştiți de ce votez eu PNL? Pentru că măcar nu ordonează minciunile şi nu le pune împachetate frumos şi cu fundiță pe rafturi lustruite, să dea bine. Aşa cum face PSD. Ai naibii ei, psd-iştii: şi-au cumpărat nişte specialişti in comunicare, Dragnea îi ține la apelul bocancilor pe membri şi uite cum par ei ştiutori şi organizați. Şi când mă uit prin localitățile administrate de psd-işti, îmi sparge capul câte o cutie frumos împachetată, plină cu minciuni. Jale, dezastru, mizerie, sărăcie. Statistic vorbind. Ei sunt bine cazați în viloaie, nu vă impacientați. Numai oamenii sunt sărăciți.

    • Victor Răspunde

      Eu am incredere in PNL. Mult succes!

    • x Răspunde

      muie pnl psd udmr alde etc. sunteti toti la fel!

      • Liberalul Răspunde

        Nu e frumos sa faceti asemenea afirmatii. Puteti sa va aratati nemultumirea si in alt mod. De asemenea, nu e bine sa generalizati.

  2. George Răspunde

    go Ciolos!

  3. stela Răspunde

    oameni de valoare in pnl. eu votez pnl.

    • Barbu Răspunde

      E de apreciat ca PNL sprijină platforma lui Cioloș. Împreuna vor face lucruri bune pentr romani. E o varianta buna pentru România. Votul romanilor trebuie acordat PNL la aceste alegeri.

    • Larisa Răspunde

      Hârtia suportă orice fel de promisiune, dar oamenii destoinici, chiar dacă nu perfecți, sunt la noi, în PNL. Acesta este motivul pentru care e bine să nu te lași amăgit de hârtii, ci convis de oameni!

  4. Ioan Răspunde

    multa bafta !

    • Andi Răspunde

      Duminică, 11 decembrie, să ieșim la vot și să votăm pentru viitor, să votăm partidul ce s-a reformat, neavând candidați penali, PNL-ul!

      • Opt Răspunde

        Sper ca PNL s-a curatat de lighene si de bisnitari. Eu le urez succes celor din PNL!

        • Victoria Răspunde

          Spre deosebire de PSD, PNL nu a permis sa aiba pe lista de candidati penali. Fapt pentru care voi oferi votul meu liberalilor. Doamne ajuta!

    • Felicia Răspunde

      Succes, doamna Enatescu! Meritati sa ajungeti in Parlament. Doamne ajuta!

  5. Levi Răspunde

    succes. sa castigati. aveti votul meu.

    • Nistor Răspunde

      Eu consider ca pentru binele Romaniei trebuie sa acordam votul PNL la aceste alegeri pentru a putea permite premierului Cioloș sa isi ducă la bun sfârșit proiectul pentru România .

  6. Liliana Răspunde

    Emilia Enatescu este un om integru de aleasa valoare morala . Succes Emilia.

  7. Oana Răspunde

    Go Ciolos! Go Emilia Enatescu! Aveti increderea mea.

    • Dan Răspunde

      Reclădirea Naţională a României, programul de guvernare al PNL, are în centru ideea că statul trebuie să servească cetăţeanul,iar Ciolos-premier e cea mai buna solutie.

  8. Alina Răspunde

    Succes PNL!

  9. Maria Răspunde

    Votez PNL!

  10. Ionica Răspunde

    Eu cred in politica liberala. Votez liberalii.

  11. Niculae Răspunde

    Multa bafta, Emilia Enatescu!

  12. Sătmărean Răspunde

    Rezultatul alegerilor din 11 decembrie va afecta, în bine sau în rău, viaţa fiecăruia dintre dumneavoastră. Nu e vorba să alegeţi răul cel mai mic, nici că nu aveţi de unde alege, nici că toţi sunt o apă şi-un pământ. Dimpotrivă. În ciuda zgomotului de fond produs de false dezbateri şi diversiuni de tot felul, alternativele pe care le aveţi în faţă sunt două. Complet opuse. Prima, propusă de Partidul Naţional Liberal, este drumul României înainte, către Europa bunăstării, a legii şi a cetăţeanului respectat de stat. E un drum greu dar sigur, nu e presărat cu roze şi nici pavat cu promisiuni aurite. Cea de-a doua stă pe o farsă strălucitor ambalată şi duce România înapoi, către subdezvoltare, viaţă cenuşie şi viitor incert de marginali ai Europei.

  13. Flaviu Răspunde

    E foarte clar ca trebuie să alegem dreptatea și adevărul . Aleg PNL, partidul ce-l sustine pe Ciolos premier. Succes!

  14. Viorel Răspunde

    Votez cu cei nu m-au dezamagit. Votez PNL. An de an, guvernarea PSD a tăiat investițiile publice în mod iresponsabil, în timp ce România ducea lipsă de autostrăzi, de spitale, de școli bine utilate, de modernizarea satelor, de locuri de muncă.

    • Tudor Răspunde

      Jaful din banii publici a fost regulă și persistă în fiefurile pesediste: la Târgu Jiu, sub ochii lui Ponta, primarul a cumpărat un brad de Crăciun de 100.000 euro, pe banii contribuabililor.
      Nepăsarea și cultivarea deliberată a sărăciei au venit la pachet cu disprețul tipic pesedist față de cetățeni: blocarea votului în diaspora, corupție generalizată în administrațiile pesediste, promovarea oamenilor compromiși în funcții publice. PSD crede că cine țipă mai tare și aruncă cele mai multe grosolănii, își impune punctul de vedere. Eu cred că minciuna și tupeul nu pot acoperi dezastrul pe care PSD l-a lăsat în urmă. Și nici nu pot întoarce România în timp.

  15. Marin Răspunde

    Sunt alaturi de cei care militeaza pentru scaderea taxelor. PNL este partidul ce propune scaderea taxelor, anularea impozitului pe pensie. Guvernarea PSD a împovărat și mai mult contribuabilii din România, cu 40 de taxe nou introduse și majorate.

    • Cornel Răspunde

      PSD-ul m-a dezamagit. Votez PNL. Prestația guvernării PSD în privința infrastructurii de transport a fost jalnică. Ponta nu a fost capabil sa construiască nici măcar un km de autostradă printr-un proiect propriu. La finalul guvernării, bilanțul a ieșit pe minus: PSD a dărâmat mai mulți kilometri de autostradă decât a construit, pentru că tronsonul Sibiu-Orăștie s-a construit prost și s-a surpat.

    • Oana Răspunde

      Ma deranjeaza propaganda pesedista. Isi aroga niste merite ce nu le apartin. Votez PNL.

      • Mirela Răspunde

        E timpul ca sa inceteze PSD cu manipularile ordinare! În timpul guvernării PSD, sărăcia a crescut de la un an la altul. În perioada 2012-2015, rata sărăciei s-a ridicat, de la 22,9%, la 25,4%. Numărul românilor săraci a crescut cu aproape 450.000!

  16. Vasile Răspunde

    Votez PNL!!!

  17. Traista D. Răspunde

    PNL este singurul partid cu traditie din Romania care merita vitul nostru!

  18. nicu Răspunde

    Din 50 de comentarii TOATE pozitive,niciunul critic la adresa PNL.Aceasta unanimitate nu e buna nici macar ptr. PNL.

    • Dan Răspunde

      Probabil nu sunt argumente contra , ceea ce înseamnă ca PNL rules :))

    • Florica Răspunde

      Ce sa scrii negativ de un partid ce si-a stabilit candidatii onest, pe baza criteriilor de integritate? Succes liberalilor!

  19. maria Răspunde

    D-na Enatescu, atentie mare la traseisti, am vazut ca vi s-a alaturat in campanie Cusner Sergiu de la ALDE, se pare ca simte ca vor pierde si s-a strecurat la PNL.Un pier de vara.Nu va face cinste.

  20. Andi Răspunde

    Pleaca multi din ALDE. Unii si-au luat zborul spre partidul spre care il injurau toata ziua, spre PSD, iar acum fac balet pe acolo. Cusner a fost liberal inainte de puciul facut de Silaghi si Stef si cred ca a fost mereu liberal , chiar daca i s-a pus stigmatul de aldeist.

  21. OPINIE Răspunde

    Parca a-ti terminat facultatea P E R?

  22. mirela Răspunde

    As fi votat PNL dar NU cu Ciolos!!!

    • Victor Răspunde

      PNL il susține pe Cioloș pentru funcția de premier , pentru continuitate . Alde nu intra in ecuația de la parlamentare , nu te mai agita degeaba ,

  23. tarr farmacenter Răspunde

    sa stiti doamna candidata ca 15% din banii primiti pe retetele false date de taticul dumeavoastra au fost donati pentru campanie, mai ales ca deja si DIICOT mi-a facut pierdut prostia aia de dosar. dar acum e ok, totul e asa cum ne-am inteles cu domnul acdemician . multa bafta,

    • Miky Răspunde

      Intoxicări fara fundament ! Asa pot si eu spune despre Ștef si Silaghi o grămada de prostii fara sa am dovezi .

  24. tarr farmacenter Răspunde

    dada…continuati cu asta, cu demnitatea si integritatea…le place la oameni, sigur vor pune botu, si apoi si stampila.

  25. Voicu Răspunde

    Si eu sunt PRO, Emilia.

  26. Simi Răspunde

    Mult succes,Emilia Enatescu!

  27. gigel buc Răspunde

    Succes Emilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.