Ultima actualizare: azi, 08:27

Locale

Magyar Lorand: Pesta porcină africană – Un pericol pentru România!

Primul focar al pestei porcine africane din România a apărut în județul Satu Mare, o boală care nu afectează omul însă este extrem de periculoasă pentru porcii mistreți și pentru cei din gospodăriile particulare. Problema reală o prezintă răspândirea foarte ușoară și rapidă a acestei boli virale care poate afecta întreaga populație porcină din România.

„Lipsa unor acțiuni decisive, corecte și rapide, inexistența unor strategii agricole respectiv sanitar veterinare și informarea neadecvată a fermierilor a dus la o răspândire și mai accelerată a pestei porcine africane punând în pericol dezvoltarea acestei ramuri agricole. Pentru stingerea focarului trebuie sacrificați mii de porci, mai mult nu este exclusă nici distrugerea recoltei de cereale de pe terenurile agricole declarate infectate”, a declarat Magyar Lóránd, deputat UDMR de Satu Mare.

Răspândirea pestei porcine putea fi stopată încă de la prima manifestare înregistrată în anul 2017, prin simpla adoptare a strategiilor acelor țări, care au câștigat lupta împotriva virusului.

În Lituania, de exemplu, populația porcină a fost exterminată pe o rază de 50 de kilometri a focarului, respectiv a fost interzisă creșterea porcilor în gospodării private pe o perioadă de un an de zile. Aceste măsuri au favorizat stoparea răspândirii bolii.

Virusul, ajuns din Ucraina în județul Satu Mare, a început să se extindă ajungând până în județele din sud. Cu acest factor problemele s-au dublat. Tradiția creșterii porcilor în gospodăriile private din Ardeal diferă foarte mult de cea a județelor din sud. În timp ce în Ardeal această activitate se desfășoară în limitele unor ferme mici, în grajduri și condiții speciale, zona de sud animalele trăiesc și se înmulțesc liber, amestecându-se, uneori, cu mistreții. Din acest motiv răspândirea pestei porcine poate fi gestionată mai ușor în partea de nord a țării, fapt pentru care specialiștii care lucrează pentru stoparea bolii consideră că este necesară tratarea separată a situației în cele două regiuni.

Conform medicilor veterinari și fermierilor, autoritățile nu au avut, și nu au nici în ziua de azi o atitudine operativă adecvată față de apariția bolii. În multe cazuri, de la o suspiciune treceau două zile până la confirmarea cazurilor, iar de aici încă o săptămână până la formarea unei celule de criză la nivelul prefecturii și măsuri adecvate.

„Considerăm că singura soluție este, fără doar și poate, operativitatea, ori de câte ori se înregistrează cazuri noi – pe cât se poate, ținând seama de tradițiile creșterii porcilor din regiunea respectivă. Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze un nou sistem de despăgubire, prin care fermierii să beneficieze de compensații corespunzătoare prețului de piață al animalelor pierdute. Tot aceste măsuri trebuie aplicate și asociațiilor silvice”, a adăugat Magyar Lóránd, deputat parlamentar UDMR, membrul Camerei Agricole.

În județele afectate, este indicat ca Direcția Sanitar Veterinară locală să aibă putere decizională în ce privește vânzarea animalelor în alte județe. În acest context au fost luate decizii contradictorii. Spre exemplu, în județul Satu Mare, o fermă de porci nu a primit autorizație de vânzare, în timp ce alteia, aflată la doar 20 de kilomerti de cea anterior menționată, a fost emisă autorizația.

Potrivit experților economici se conturează deja tendința ca firmele de prelucrare a cărnii să favorizeze importurile de carne, în defavoarea producției naționale.

„Situația a fost similară și în Polonia: firmele de prelucrare a cărnii au refuzat achiziționarea materiei prime din surse interne verificate. Pentru combaterea situației, guvernul polonez a adoptat un regulament prin care a forțat  firmele de prelucrare a cărnii la cumpărarea unui anumit procent de porci crescuți în țară. Un asemenea pas ar fi indicat de făcut și în România”, a completat Magyar Lóránd.

Pe lângă o intervenție rapidă și drastică, medicii veterinari consideră că este foarte important ca mistreții să fie eliminați, pentru că reprezintă principalii răspânditori ai virusului. Rămășițele incinerate ale animalelor exterminate trebuie îngropate la o adâncime de cel puțin doi metri. Asociațiile silvice nu dispun de aparatură adecvată săpării unor astfel de gropi și nici fonduri pentru închirierea acestor aparaturi, deoarece într-o singură seară, o asociație poate extermina între 700 și 1000 de mistreți. Vânătorii au solicitat sprijin, în acest scop, atât la nivelui ministerului, cât și la cel al prefecturii, însă, până în prezent, nu au primit niciun răspuns, astfel exeterminarea mistreților se mai lasă așteptată.

 

10 comentarii

  1. Alex Răspunde

    Un lucru e clar, lupta cu acest tip de virus este deosebit de grea, ca unele state au fost mai bine pregatite ca altele, tot ce se poate. Ca vor fi sacrificati un numar atat de mare de porci desi e extraordinar mai treaca-mearga, insa ce facem daca un astfel de virus apare la om? Daca din Africa apare un astfel de asasin minuscul? Incepem sa ne sacrificam unii pe altii? Radem tot pe o suprafata circulara de x km in jurul focarului.
    Este evident ca acest lucru, desi putin probabil, nu este exclus, si ar trebui sa ne aplecam mult mai atent si mai serios asupra acestei probleme, deoarece dupa cum se vede rezolvarea este este cam din topor sau barda, iar nerezolvarea este ca ne-am cam ars toti.

    • matroz Răspunde

      Cred ca ar trebui consultat “y”.Imposibil sa nu aiba solutii!

      • y Răspunde

        La prostia și la incompetența din partea DSVSA? Știi bine că spațiul cosmic și prostia umană este infinită. Problema este că mulți țărani vor rămâne fără mâncare. Și ai văzut că despăgubirea nu știu cum va fi că tanti VV Dăncilă primsinistra spera în banii de la UE, dar UE ne-a răspuns frumos. Un mare ciuciu. Acum ar urma ca votanții celor trei trandafiri roșii să se supere. Dar nu cred, mămăliga tot mămăligă rămâne, eventual se va aplana problema cu ceva mărunțiș și niscaiva promisiuni. E foarte mare problema dar noi am creat-o. Iar occidentalii se freacă deja de mâini, pregătesc transporturile de carcasă de porc. De trei ori ura pentru capitalism!

  2. Jan Răspunde

    Solutia e simpla: importul masiv de carne din Ungaria.
    Stiti ce nedumerire am eu ?
    Cum “dracu” mistretii din judetul vecin din Ungaria sint perfect imuni la pesta in timp ce ai nostrii toti raspindesc boala ?
    Poate cineva sa raspunda cu argumente stiintifice nu cu eventuale fabulatii ?

    • y Răspunde

      @Jan, la fel a fost cu gripa aviară în 2006. Aveam sute de focare până ce UE nu ne-a dat peste nas și ne-a explicat că de nu stăpânim problema ciuciu aderare. La care brusc au început să se închidă focarele iar altele nu au apărut. Trage tu concluziile. Eu știu cazuri concrete în care s-au declarat focare de gripă aviară fără confirmare de analiză de laborator și nu una-două. Nu știu care sunt interesele clar economice ale unor entități. O

  3. Florin Răspunde

    Si in Ungaria este pesta porcină stati linistiti. Doar ca vecinii noștri nu sunt atât de prosti. Ei nu strigă un gura mare, avem pesta porcină. Stiu ca asa nu vor mai putea exporta carne de porc. Au musamalizat totul. După cum v-am mai spus in Romania vor sa interzică creșterea porcilor in gospodării ca sa ne oblige sa cumpărăm din supermarketuri. Asta e una din mize. Alta ar fi acele ferme fictive care au accesat fonduri europene si ei nu au de fapt nici un porc. Ce bine scot ei acuma bani si din despăgubiri. Si daca vine controlul spun ca au avut pesta porcină si le-a sacrificat statul porcii. Deștepți băieții.

  4. Magua Răspunde

    Politicienii, primii vânători ai țării tot visează la masacre de mistreți cum au văzut ei că făcea Moș Țiriac la Balc, dar n-au bani să închirieze un buldoexcavator să îngroape leșurile. Rambo în Vietnam pare să fie un biet biban pe lângă ce ar putea face ei!

  5. alex Răspunde

    Bine zice Florin,este si in Polonia,Litvania,Ucraina,Ungaria…..la noi cu tam tam mare,si intradevar nu e o joaca…..cu degetul nu la vrcinul trebuie aratat……vezi in Braila,Tulcea e lasat liber in Delta(jungla)

  6. Rodica Răspunde

    Da voi, astia din tot felul de comisii si comitete , ministerul de resort si atatia specialisti , ce paziti ? Voi ar trebui sa preintampinati astfel de situatii , sa luati masuri pentru evitarea lor, daca chiar exista ! Da voi ce paziti ? Nimic , uitati-va ce figuri tampe au si astia din asa-zisa comisie , care ce face? Sprijina si incurajeaza importurile de carne din UE si nu numai ! Cat de tampit sa fii ,sa crezi ca pesta porcina a cazut , asa , din senin ,din ceruri doar la noi -in Romania- iar restul statelor nu se confruta cu o asemenea problema ? Aici iar au actionat foarte bine vecinii nostri , cu sprijinul …..mistretilor cu doua picioare de la noi , si iar au aratat cu degetul spre Romania ! Era prea ieftina carnea de porc la noi si trebuia cineva sa ….stimuleze cresterea pretului ! Si ,ca o simpla…. coincidenta , in ultima luna , statistica arata ca a crescut importul de …..ghiciti ce ? Bravo , ati ghicit , carne de porc ! Nu stiu cum se face , ca la noi apar toate virusurile si bolile posibile si imposibile la toate animalele si pasarile domestice comestibile . Din doua ,una ; ori suntem prosti ori vrem sa fim prosti , ca prea toleram multe ! Poate ne explica …..specialistii cum se propaga sau se transmit bolile acestea la animale , de ce veterinarii n-au scos un cuvant ( ca presa abia asteapta sa aiba subiecte de senzatie ) si n-au protestat la cel mai mic indiciu ca ar fi asa ? Si cum vine asta cu traditia de a creste porci in Ardeal difera de cea din Oltenia si Moldova , vezi-doamne in cele din urma porcii cresc in padure cu mistretii, in conditii necontrolate ? Si-atunci la Satu Mare – polul civilizatiei , cum sugereaza acest Lorand -de ce a aparut pesta porcina ? Se-ncurca-n explicatii oficialii nostri , se contrazic ei pe ei , iar noi , prostimea ascultam si acceptam tot . Cum ramane cu mistretii lui …. Tiriac ? Dupa ce criterii vor fi sacrificati pentru a ramane ceva la anul , cand iar se pune de-o vanatoare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.