Ultima actualizare: azi, 14:52

Locale

Omagiu adus evreilor sătmăreni. Cartea Amintirea ca moștenire a fost lansată la Sinagogă

Fiica regretatului gazetar Iosif Țiproc, Manuela Breban, și-a lansat vineri cartea Aminirea ca moșternire, la Sinagoga din Satu Mare. Cartea aduce un omagiu evreilor deportați în lagărele naziste, în urmă cu 75 de ani. 

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: managerul instituției organizatoare, Robert Laszlo, scriitorul Felician Pop, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare Adrian Beșa și un supraviețuitor al holocaustului.

Autoarea continuă buna tradiție a tatălui său de la care a moștenit pasiunea pentru decriptarea sensurilor vieții, precum și empatia pentru povestitori. Asta se datorează și faptului că eroii cărții sunt oameni care au considerat că este extrem de important să transmită celorlalți, crâmpeie dintr-o lume în care tragismul se împletește prin amare funii, cu speranța și bucuria de a trăi. Și de a povesti…

Episoadele relatate sunt captivante, nu doar prin firul narativ ce le însoțește, ci mai ales pentru aroma aceea de ”întâmplare trăită”, de experiență de viață dusă dincolo de limitele înțelegerii și acceptării umane.

Pentru sătmăreni în special, sunt extrem de interesante mărturiile celor care s-au întors în Sătmarul de după război, despre felul în care un coșmar a fost înlocuit cu altul: după teroarea fascistă a urmat cea comunistă și evreii și-au găsit salvarea – in extremis – în întoarcerea pe pământul străbunilor, acolo, în Eretz Israel…

O carte suavă și patetică, un exercițiu de admirație față de niște oameni zdrobiți de mașinăria grea a unei istorii nemiloase dar care s-au reclădit apoi, cu îndârjire și superbie, din propriile fărâme, o mărturie care are darul de a ne aduce și mai aproape de comunitatea evreilor sătmăreni și nu numai, de a cunoaște mai bine istoria recentă a acestei etnii.

Organizatorii sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Satu Mare, Editura Ecou Transilvan (Cluj Napoca) și Cenaclul Cronograf.

Foto: Octavian Vasile Pop

3 comentarii

  1. Satmarean Răspunde

    Comunitatea Evreilor Satu Mare a organizat vineri 17 Mai 2019, ora 17,00 manifestari in memoria evreilor satmareni, deportati in lagarele naziste in urma cu 75 ani.
    Cu aceasta ocazie a avut loc lansarea de carte „Amintirea ca mostenire – Din povestirile evreilor satmareni” al autoarei MANUELA BREBAN.

    • Rodica Răspunde

      Da , si ? Altceva ? Doar din Romania au fost deportati ? Doar aici s-au intamplat atatea rele ? Sunt convinsa ca un om sanatos la cap nu aproba ororile si atrocitatile acelor vremuri ; stiu ca poate fi greu sa accepti si sa traiesti asemenea evenimente si nimeni nu-si doreste ca ele sa revina, da mai opriti-va , fratilor ! Nu trece luna si iar apare un eveniment dedicat memoriei evreilor martiri , ba mai lansam o carte , ba refacem traseul groazei cu nu stiu ce tren , ba se mai profaneaza niste morminte , si-uite asa avem mereu motive ……sa ne turnam cenusa-n cap pentru ce-au comis unii sau altii ! Pai la cate evenimente…. istorice a trait si populatia Romaniei de-a lungul vremii( unii mai traiesc si-n zilele de azi !) , ar trebuie sa organizam non-stop comemorari sau luari de pozitii ! Si , pe cine intereseaza ? Hai sa vorbim atunci si despre faptele reprobabile ale unor concetateni unguri , care se dau in stamba aproape zilnic( mai e nevoie sa pomenesc de cele din trecut ?) ! Unii o fac mai voalat , considerând ca suntem prosti si nu pricepem , altii , in schimb nici macar nu se jeneaza sau nu-si ascund sentimentele fata de romani ! Si nu sunt sentimente de admiratie sau iubire !Intereseaza pe cineva ? NU ! Si-atunci ,cum ramane cu trairile celor ce suporta zilnic asemenea lucruri ? E prea mult !

  2. Andrei Răspunde

    Rodițica mamă, tu ai nevoide de o p…. mare… Da’ urgent mamă… Nu pari deloc frustrată la ce comentarii mai leși p-aici
    Jale de tine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.