Ultima actualizare: azi, 08:03

Locale

FOTO/VIDEO. Se construiește Muzeul Industrializării. Proiect impresionant în Satu Mare

Se construiește Muzeul Industrializării Forțate. A fost semnat contractul de proiectare și execuție, iar viitorul muzeu de la Satu Mare va fi una dintre cele mai frumoase clădiri contemporane din România, anunță primăria.

,,Am semnat contractul de proiectare și execuție pentru construcția Muzeului Industrializării Forțate din Satu Mare. Proiectul, în valoare de 38 milioane de lei, va fi finanțat prin PNRR, licitația fiind câștigată de asocierea S.C. EURAS S.R.L. – S.C. PRODCAD BUSINESS S.R.L. Muzeul Industrializării Forțate din Satu Mare va fi una dintre cele mai frumoase clădiri contemporane din România!”, a anunțat, pe Facebook, primarul Kereskenyi Gabor.

Muzeul se va amenaja pe locul unei foste centrale termice dezafectate, în zona cap pod Decebal, pe malul drept al Someșului.

Expoziția permanentă va cuprinde elemente autentice din acea perioadă, care prin tehnologii digitale vor oferi vizitatorilor o experiență unică.

29 comentarii

  1. Satmaresn Răspunde

    Ce cacat. Dati o caruta de bani pe un muzeu al industrializării forțate. Ce nevoie avem de el?? De ce nu reabilitati blocuri din acești bani ?? De ce nu faceți spatii de joaca pt copii – ca nu mai sunt. De ce nu faceți o casa de batrani pt ca cea existenta ( a statului) e cocina. De ce nu faceți ceva util cu acești bani ??? Pe cine ajuta acest muzeu ?? Pe cei care au câștigat licitația si pe cei de lângă ei.

    • History Răspunde

      + pe cei care deja bat la ușă pentru postul de director, secretară etc. Muzeul ăsta la noi e ca nuca-n perete. De ce nu s-a făcut muzeul sării că doar de aici se trage numele orașului, de aici pleca sarea către lume? Aici se depozita și se vămuia secole la rând. De regele Ungariei că poate așa i-ar surâde mai bine primașului. Nu ar fi o idee dragă lor, ungurilor de aici? Chiar cine a descoperit că noi, kkt-ul ăsta de oraș am fost forțat industrializat??? Nimic mai fals. E absolut aiurea și va sta fără vizitatori. Eventual dacă nu cumva grupele de școlari vor fi duse cu clasa pe viitor acolo. Dacă-i musai cu plăcere????? 😱🤮😰 Investiție absolut aiurea. Atâta că se reabilitează bomba de fostul punct termic de pe Fântânelor.

    • Eu Răspunde

      De ce nu fac mai bine un bazin de inot???

      • History Răspunde

        Foarte bun exemplu. Locatia era buna, accesibila si este mare nevoie. Pe timpul lui Ceasca s-a vrut centru pentru tineret si bazin de inot unde e mallul acum. Bazinul era mult mai util satmarenilor si chiar nu merge povestea ca pentru asta se pot cere finantari. Pentru ca se pune problema daca avem studiu de prefezabilitate macar pentru bazin de inot???? Ca daca nici aia nu avem nici nu putem spera la finantare. Odata si odata trebuie sa ne hotaram ce vrem sa facem in acest oras si nu sa facem slalom dupa finatari aruncate in fata. Pentru ca nu avem o strategie. Oradea isi creaza o alta imagine, inclusiv la Carei se vede ca au o strategie pe termen mediu si lung si ambele orase deja si-au castigat o reputatie plus ca au castigat si ceva bani pe asta si nu putini! Noi in schimb ne miscam brownian.
        PS. Daca dupa demolarea stadionului Unio si acolo se vor face cartiere de locuintesi nu si ceva de folos comunitatii atunci chiar ca ne meritam soarta.

        • @History Răspunde

          Se face bazin de inot in Gr Romei. Dar la capitolul cu stadionul ai dreptate…. nu ar strica nici acolo unul chiar de marime olimpica.
          Coica a visat ptr acea zona centru de popice…cred ca inotul ar fi muuuult mai util si complex.

          • History

            Numai că vezi că locația e cam peste mână pentru mulți fiind aproape de stația CFR și în partea veche a orașului. Nu știu cum se vor “bucura” riveranii când să zicem vin 50 de oameni cu 50 de mașini la preconizatul bazin și parchează unde apucă. Locul e foarte strâmt și nu prea e pentru așa ceva. Sunt sigur că de asta nu s-a ocupat nimeni. Legi și norme sunt în vigoare din 1996 în acest sens dar ca de obicei noi aici excelăm în a inventa fel de fel de excepții. Apoi țipăm că nu avem unde a opri. Eu nu acolo făceam așa ceva pentru că așa ceva trebuie făcut unde este aproape de potențialii clienți sau unde poți facilita parcarea autovehiculelor. Că așa se procedează “afară”. Numai continuăm modul caracteristic sătmărean de a face ceva.

    • Fasz Răspunde

      Forțate sau nu, Ceaușescu a scos țara aceasta din mizerie! A construit o țară în care oamenii aveau unde locui, unde munci, unde să învețe și unde patriotismul exista!

      • History Răspunde

        Ideea ar fi că la noi nu prea poți vorbi de industrializare forțată. La noi s-a încercat acoperirea paletei cu mărfuri pentru piața locală și nu numai cu industria locală prelucrătoare și cu folosirea materialelor pe care oricum le cam aveam noi disponibil. Că nu prea țin minte să fi fost adus de la distanță diverse materii prime ca să facem industrie. Asta ca să făurim comunismul sau ce o fi fost și aia la noi. Adică nu a fost ca în cazul Slatinei că scoți bauxita de lângă Oradea și în loc să-l prelucrezi cât mai aproape de sursă cari tocmai până la Slatina vreo 500 de km dacă nu mai mult pe cale ferată ca să faci aluminiu! Sau aduci minereu de fier de la sovietici ca să faci siderurgie la Oltenița! Plus că noi am și avut ceva industrie și înainte nu ca multe orașe sudiste prăpădite. Mulți din sud atunci au ieșit direct din colibe ori bordeie și au descoperit apa curentă în casă, apa caldă, drumul asfaltat etc. Fără supărare. Că de nu era comunismul și Ceaușescu cred că și acum erau în colibe la viteza cum se mișcă treburile la noi în țară. Uită numai cât a făcut odiosul în 25 de ani și ce s-a întâmplat după el în mai mult de 30 de ani! Jale mare !

  2. Tercica Răspunde

    Bani aruncați pe un KKT! Pe când un muzeu al distrugerii? Aicea politicienii s-ar putea evidenția la fix.

    • c-block Răspunde

      Și trași frumos în ceară a la madame Tussaud? Asta ca să nu cumva să scape careva? 😱😉🥴

  3. @satmarean Răspunde

    @satmarean & co ….. cate prostie e in capul vostru… macar taceati ……
    De ce nu s-a facut x, y…..z ?! E simplu: PNRR poti solicita pe anumite categorii de finantare. Nu a cheltuit banii tai, sunt fonduri nerambursabile. Mai bine ramanea ditamai teren cu groapa demna de lumea 3 + centrala daramata? Asa se construieste ceva frumos, se amenajeaza zona. Cladirea va fi una multifunctionala, stai linistit, nu va fi doar ptr a expune un strung si 2 picamere. Pace

    • 3,14 Răspunde

      Asa iaste dar carcotasii nu stiu d-astea.

    • Jack Răspunde

      Bine zici. In sfarsit cineva . Peste tot citesc pe diferite siteuri numai tampenii:ca de ce nu se construiesc bla bla bla … Oameni buni, sunt prin PNRR.

    • History Răspunde

      Asta ca sa vezi ca stiu despre ce vorbesc. Sunt mai multe proiecte dar la capitolul asta al industrializarii fortate am fost singurii care ne-am oferit sa oferim spatiu si cu restul. Restul nimeni nu a fost doritor. Daca venea Zalaul sau Oradea si ala era mai logic. Sau Copsa Mica de exemplu. Sau Barlad ori Savinesti. Dar nu, Satu Mare. Ca nuca-n perete va fi. Dar macar dispare bomba de punct termic. Ca langa este groapa aia neterminata de groapa lui Bodi cu investitia neterminata nu deranjeaza de 20 de ani????? Lectura placuta. Este o investitie care nu stiu ce plus aduce satmarenilor.
      Mutra: Muzeul identităților și conflictelor transilvănene:
      Valoare investiției este de 73.840.500 lei, echivalentul a 15mil. euro fără TVA;
      Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România:
      Faza de Lucrări C+M (construcție și montare) pentru reabilitare și consolidare, 73.840.500 lei, echivalentul a 15 mil. euro, fără TVA. Restul până la valoarea totală a investiției de 38,726 mil. euro va fi suportată din bani proveniți de la bugetul de stat și donații.
      Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989:
      Valoare investiție este de 18.799.791,3 lei, fără TVA, echivalentul a 3,819 mil. euro fără TVA.
      Memorialul Victimelor (Sighetul Marmației):
      Componenta I, amenajarea spațiului muzeal este de 351.623,54 lei, fără TVA, echivalentul a 71.429 euro fără TVA.
      Componenta II, realizarea centrului multifuncționale este de 6.032.768,85 lei, echivalentul a 1.225.500 de euro fără TVA la care se adaugă costul achiziționării clădirii de 2.215.215 lei, echivalentul a 450.000 euro fără TVA.
      Valoarea totală a investiției este de 8.599.607,39 lei, fără TVA, echivalenul a 1.746.929 euro fără TVA.
      Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul educațional privind Comunismului în România:
      Valoarea totală a investiției: 44.304.300 lei, echivalenul a 9 mil. euro, fără TVA, din care C+M 40.356.294,6 lei, echivalenul a 8,198 mil.euro, fără TVA și dotări 3. 943.082,7 lei, echivalenul a 0,801 mil. euro, fără TVA.
      Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării – Satu Mare:
      Valoarea totală a investiției este de 20.680.262,7 lei, fără TVA, respectiv 4,201 mil. euro, fără TVA.
      Râpa Robilor Aiud:
      Proiectul prevede realizarea unor spații expoziționale, în valoare de 2.274.287,40 lei, fără TVA, echivalentul a 0,462 mil. euro, fără TVA.
      Muzeul ororilor comunismului, Sfântu Gheorghe:
      Valoarea totală a investiției este de 47.233.306,50 lei (9,595 mil. euro) fără TVA, din care 46.765.650 lei (9,5 mil. euro) fără TVA din Fonduri Europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
      Muzeul Fotografiei, Târgu Mureș
      Valoarea proiectului este de 47.971.711,50 lei, fără TVA, respectiv, 9,745 mil. euro fărăTVA.

  4. Loop Răspunde

    UNDE SUNT FOSTII PROPRIETARI DIN ZONĂ CARE AU FOST EXPROPRIATI ABUZIV ȘI LE-AU FOST DEMOLATE CASELE??? DE CE NU ÎȘI REVENDICĂ TERENURILE LUATE ABUZIV ȘI CU FORȚA DE STATUL ROMÂN???

  5. pop ioan Răspunde

    Si cladirea de pe Iuliu Maniu 2 este sechestrat de statul maghiar

  6. pop ioan Răspunde

    Scuze, Iuliu Maniu 1.Cladirea in care a fost farmacia pe vremuri

  7. Alex Răspunde

    Pentru specificul local se preta mai bine un muzeu al multiculturalitatii. Poate așa mai afla și deputatul PSD Cristesti, parașutat de la Bucuresti la Satu Mare, ceva despre istoria locului pe care pretinde ca-l reprezintă in Parlament și totodata ar fi mai atent când cu mintea lui de Dâmbovița caută sa creeze disensiuni etnice pe Someș.

  8. eu Răspunde

    inteleg ca banii sunt din PNRR dar cel putin un director si 20 angajati plus cheltuieli utilitati din banii nostri

  9. Vasile Șerban Răspunde

    Muzeul industrializării forțate, este, de departe, cel mai nepotrivit pentru Satu Mare. Pentru că cele mai importante obiective industriale, UNIO, SAMUS, MONDIALA, TEXTILA, au fost înființate mult înainte de război. Pentru sătmăreni, era mai potrivit ceva opus, deoarece comuniștii au industrializat forțat sudul și estul țării, mult mai puțin dezvoltat față de Ardeal, iar pe noi ne-au lăsat mereu la coadă. Mă uimește cât de incompetenți pot fi cei care au propus/acceptat această investiție, chiar dacă sunt din bani europeni. Așa ceva era potrivit pentru Slatina, Rm. Vâlcea, Craiova, etc.
    Pentru sătmăreni, acest muzeu ar trebui să fie o bătaie de joc, dacă nu chiar o rușine.

    • History Răspunde

      @Vasile Șerban. 👍.
      Mda. Totuși mă bucur că nu sunt singur că părerea asta. Ca nuca-n perete e asta pentru noi. Sau puteau face muzeul asta la Oltenița unde combinatul de oțeluri a murit înainte de a produce ceva. Sunt o grămadă de orașe mult mai indicate pentru acest muzeu. Noi în nici un caz. Iar motivul că se reamenajează aceea centrală termică aproape distrusă de timp mi se pare puerilă. Voi știți câte astfel de obiective semidărâmate sunt peste tot prin țară? Și atunci? Sincer nu pricep care este câștigul în acest caz. Este nereprezentativ pentru oraș. Un muzeu al drumului sării în schimb era ceva exact pe profil și despre care se putea vorbi. Mai ales că există și acel proiect de a face ceva navigabil din Someș pentru că sarea era transportată până aici cu plutele și cu vapoarele mici și apoi depozitată la noi pentru comercializare prin Europa. Aici aveam ce prezenta ca și istoria noastră locală proprie. Dar e aceeași treabă ca și la Ardud cu cavalerii cruciați ai primarului. Altă treabă total falsă. Este chiar așa de greu să se găsească la muzeu un consultant pe istorie competent și care să ajute ca să nu mai facem astfel de penibilități? Sau urmează la rând muzeul yodelului???? Că nu lipsește mult!😱😰🤢

  10. radical2 Răspunde

    BANI ARUNCATI PE FEREASTRA. O fi din PNRR, dar vor fi bani cheltuiti care nu genereaza absolut nimic pe termen lung. Nici alti bani, nici beneficii sociale. Nu avem la stat oameni cu viziune. Sunt vai de mama lor. Se vor creea niste posturi in plus pentru niste lenesi. Probabil deja se si stie pentru cine. Se puteau face multe alte lucruri benefice pentru populatie acolo. Sunt curios dupa ce e gata, cum vor arata rapoartele financiare ale Muzeului. Ma indoiesc ca acesta va fi pe plus. In concluzie , o alta rispia de bani, fiindca inca in continuare, oamenii nu stiu sa-si aleaga reprezentantii.

    • History Răspunde

      Corect. Adică nu adaugă plus valoare comunității. Nu știu cine a conceput această listă dar e total absurd. Pentru că vedeți voi cu toții cineva a visat-o pe asta la regim ultrasecret fră să fin consultați. Nu cred că dacă eram întrebați (așa era normal) se găseau 5 persoane în oraș care să zică că asta trebuie acolo! Și nu zicți pe aia că timpul era scurt pentru că s-a pornit intenționat că ni se bagă forțat pe gât acest obiectiv. Nu mi se pare normal. Singurul element pozitiv este că va dispărea acel punct termic infect și dezafectat. Dar clădirea va trebui întreținută, bugetată, încălzită etc. Și nu e vorba de 2 lei! Cu măgăreața asta ne-au încălțat cei acre au conceput acest obiectiv. Să nu mă înțelegeți greșit. Nu cred că primarul a dorit expres acest muzeu. Asta ni s-a oferit probabil că nu era altul fraier doritor. Dar un muzeu la transportului sării că doar de aici se trage teoretic numele orașului nimeni nu vrea să facă!? Sau orice altceva dar specific măcar tangențial cu orașul. Muzedul vă spun eu va sta nefolosit și nefrecventat. Pe noi nu prea ne reprezintă iar pentru copiii de azi nu este un subiect interesant. Chiar deloc. Dar vom avea dipsonibile în organigramă zeci de posturi libere pentru lipitorii de afișe! Asta va fi rezultatul!

  11. GB Răspunde

    https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:68003aa5-9f60-357f-9e8a-1768ef95bbe0.
    Ca să clarificăm ce fel de investiție este cea din articol. Sigur împrumutul nu o să-l plătim doar noi, ci și – vorba lui Ștefan cel Mare “urmașii urmașilor voștrii”!!?? Eu personal votez cu NU!!!

    • History Răspunde

      Păi asta încerc să zic și eu ca să nu mai pomenim că nu știu cu ce ne alegem aici ca și comunitate, cu ceva plus valoare. Investiție aiurea și alohtonă, părerea mea. Numai de-a dragul să facem ceva. Bine că nu facem Muzeul Carpaților dar e aproape. Iar la final avem investiți o grămadă de bani și câștigul este o clădire care va sta mai mult nefolosită. Mai bine făceau acolo o parcare etajată acolo sau altceva. Sincer.

  12. sauca Răspunde

    cine aduce lumina sfanta la satu mare primeste si construirea muzeului ca-l ajuta cel de sus. nu s-a rugat degeaba la ierusalim si a venit cu flacara deschisa in avion.

  13. carcotaş Răspunde

    Va avea soarta ,,Punctrlor de informare turistică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.