Ultima actualizare: azi, 20:55

Locale

Teste gratuite Babeș-Papanicolaou și HPV în Satu Mare

În perioada 24 – 27 Octombrie între orele 1000 – 1800 vă puteți programa pentru un test GRATUIT Babeș-Papanicolaou sau HPV la unitatea mobilă de testare a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, care va fi amplasată în Satu Mare – Centrul Nou (pe platou în fața Casei de Cultură)

Pentru programări sunați la numărul de telefon 0215 277 598. Vor fi testate și femeile care nu au programare. Cele cu programare vor avea prioritate.

Condiţii de testare

  • Testul Babeş-Papanicolaou se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani
  • Testul HPV se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 30-64 de ani
  • Pot participa femeile asigurate sau neasigurate, fără bilet de trimitere, doar cu buletin/CI, cu domiciliul în Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud) și care nu au mai beneficiat de un test gratuit de screening al cancerului de col uterin în cadrul programului.
  • Sunt eligibile doar femeile cu uterul prezent, fără istoric de histerectomie totală sau fără un diagnostic confirmat de cancer de col uterin

 

Ce este HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papiloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor.

Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fi e de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fi e de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Despre program

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) implementează proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa Ii – Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501. Proiect cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

Mai multe informații despre cancerul de col uterin găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Cancerul de col uterin poate fi prevenit!