Acasă la… Cosmin Mureşan – Ceafă împănată cu porumb caramel

25 aprilie 2013 | 9 comentarii

Acasa la Cosmin MuresanDesignerul vestimentar Cosmin Mureşan a acceptat propunerea de a găti pentru cititorii PortalSM.

Într-o minunată după-amiază de primăvară, Cosmin Mureşan ne-a deschis uşa casei sale, pregătit fizic şi moral pentru câteva ore de gătit un preparat propriu. În casă au fost şi câţiva prieteni, prezenţi acolo pentru încurajare şi eventuale sfaturi şi secrete culinare, dar şi câinele de rasă vizsla maghiară, adoptat de la adăpostul de câini din Satu Mare, pe nume Sersei, un câine foarte prietenos, năstruşnic şi „pupăcios”. 

Ca orice bucătar care se respectă, ingredientele erau deja pregătite în bucătărie şi astfel l-am întrebat pe Cosmin ce ne găteşte. „Ceafă împănată cu porumb caramel”, a fost răspunsul lui.

Aşadar, după aflarea temei, m-am instalat comod în bucătarie, înarmată cu aparat foto şi hârtie pentru a scrie şi imortaliza fiecare moment al pregătirii preparatului.

Pentru a prepara şi dumneavoastră această reţetă aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 600 gr. ceafă de porc, 100 gr. morcovi, 100 gr. praz, 300 gr. porumb, 20 ml. ulei, 50 gr. zahăr, 2 crenguţe de tarhon, sare şi piper.

Ca să fie pe înţelesul tuturor, se pot cumpăra atâtea bucăţi de ceafă de porc gata tăiate, pentru câte porţii doriţi să faceţi. Cosmin avea pregătite 5 bucăţi de ceafă de porc, tăiate de cca 1 cm grosime, de mărimea unei palme.  Pentru a vă fi şi mai uşor la partea de gramaje, Cosmin a folosit 2 bucăţi de praz şi 3 morcovi de mărime medie. 

La început, Cosmin Mureşan a pregătit carnea. Fiecare bucată de carne a fost crestată şi umplută cu felii de praz şi morcovi, tăiaţi în prealabil tot la grosimea de 1 cm. Carnea astfel pregătită a fost  condimentată cu sare şi piper, deasupra s-a presărat tarhon şi s-a stropit cu ulei. Morcovii şi prazul rămas a fost feliat.

Până aici, totul a mers strună, Cosmin s-a descurcat cu îndemânare şi rapiditate.

Reţeta cere 50 gr. de zahăr, însă Cosmin a folosit zahăr brun. Astfel, 50 de gr. zahăr brun a fost pus la caramelizat într-o tigaie încinsă, iar la final, l-a stins cu aproximativ 150 ml de apă. Când zahărul s-a topit, s-au adăugat morcovii şi prazul feliat. Se acoperă tigaia cu un capac, pentru a se înnăbuşi legumele.

În paralel cu caramelizarea zahărului, bucăţile de ceafă de porc, împănate cu praz şi morcovi, au fost puse pe grătar, rumenindu-se pe ambele părţi. Aromele s-au îmbinat în bucătăria lui Cosmin. Totul începea să prindă contur, iar aromele combinate de caramel cu legume şi carne, ne-au stârnit poftele.

Când legumele s-au înmuiat, s-a adăugat porumbul cu puţină zeamă. Cosmin Mureşan a folosit porumb congelat, pe care l-a decongelat în prealabil şi l-a înfierbântat cu 100 ml de apă pentru a avea lichid suficient.

Şi gata! Fripturile rumenite vor fi servite alături de garnitura de porumb cu legume caramelizate. A fost o reţetă relativ simplă, rapidă în pregătire şi interesantă în combinaţia de arome. Gustul vi-l dezvălui mai târziu!

Pe tot parcursul pregătirii reţetei, l-am rugat pe Cosmin să ne spună câteva cuvinte despre el, despre profesia lui, impresii personale despre vestimentaţia sătmărenilor. Cu un zâmbet în colţul gurii, mărturiseşte că are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Litere din Timişoara, la profilul română-franceză, specializarea în literaturi comparate. În 1994 a câştigat un concurs de modă organizat la Bucureşti de Casa de Modă Modern  și revista Show Şoc, moment care a marcat intrarea sa într-un domeniu atât de creativ cum este moda. La Universitatea de Vest, sub patronajul Centrului Cultural Francez din Timișoara, a dezvoltat un program academic – Atelier de Arte Vestimentare – în care se studia istoria modei secolului XX, program care s-a întins pe o perioadă de şapte ani. Mulţi dintre cursanţii lui au plecat din ţară devenind designeri vestimentari ai multor celebrităţi mondiale și fashion editorialiști la reviste de profil. Designerii care reprezintă arta în modă sunt Alexander McQueen şi Vivienne Westwood, dar definitor, impecabil, rafinat şi “indemodabil” rămâne Christian Dior. Cosmin Mureşan a fost scurt în povestiri, fără multe amănunte, spunând totodată că nu-i place să vorbească despre el.

Cosmin Mureşan se reflectă în creaţiile sale, prestigiul lui depăşind graniţele ţării. Este un foarte abil consilier de imagine, abilitate care ar putea fi folosită de mulţi sătmăreni. Atelierul este zona lui de confort creativ, profitând de un mediu cu evoluție profesională, elegant și extrem de ofertant în ceea ce privește moda, stilul și imaginea personală a clientului de modă. „Orice ţinută ai, trebuie să o porţi cu demnitate”, a declarat Cosmin Mureşan. În Satu Mare, interesul pentru vestimentație, pentru modă, a început să scadă odată cu adâncirea crizei economice, oamenii nemaipunând un accent deosebit pe imagine, deși Cosmin crede că poziționarea geografică a orașului nostru ne oferă un plus de „know how” vestimentar care le lipsește celor din restul țării. În schimb, tinerii din oraşul nostru se îmbracă extrem de bine. Întrebat care sunt politicienii locali care se îmbracă bine, a răspuns dintr-o suflare: Ovidiu Silaghi, Adrian Ştef şi Laura Bota.

I-am cerut câteva sfaturi de vestimentaţie, dar din păcate în timpul alocat întâlnirii noastre nu a dezvăluit complet culisele „imaginii de sine”. Astfel am realizat cât de preţioasă este o astfel de persoană lângă noi, mai ales atunci când avem parte de un eveniment important în viaţa noastră.  

Masa a fost pusă de prietenii lui, lăsându-l pe Cosmin la poveşti cu mine. Şi totuşi, Cosmin e designer şi a vrut personal să pregătească şi să orneze fiecare farfurie în parte.

Cu siguranţă, Cosmin Mureşan va face multe surprize plăcute sătmărenilor.

Ei bine, da! Rețeta a fost savuroasă şi interesantă în combinaţii, iar atmosfera caldă şi prietenească a stârnit o molipsitoare bună dispoziţie.

Etichete: , ,

Categorie: Gastro

Comentarii (9)

Trackback URL | RSS Feed comentarii

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

  1. \/- spune:

    treceti si pe la pdlistul petre muresan, in living puteti parca linistit cu un tir. :))

  2. tibi spune:

    ATI AVEA CURAJ SA MANCATI DIN TERCIUL ALA????????????????

  3. Felicitări, Cosmin Muresan!!!O reţetă deosebită, preparată de un artist desăvârşit!

  4. Vaida Raluca spune:

    Un om deosebit si un bucatar exceptional…yamiiii, si eu vreau:)

  5. Vaida Raluca spune:

    Un om deosebit si un bucatar exceptional…yamiiii, si eu vreau:)

  6. Felicitari Cosmine !!!

  7. Felicitari Cosmine !!!

  8. ”Designerul vestimentar Cosmin Mureşan a acceptat propunerea de a găti pentru cititorii PortalSM.”

    Ca si cititor as vrea o bucata din ceafa aia! :)

  9. ma bucur sa vad ca un prieten ata de bun cum esti tu ajunge atat de sus si in acelasi timp isi pastreaza aceeasi modestie.felicitari.

  10. ma bucur sa vad ca un prieten ata de bun cum esti tu ajunge atat de sus si in acelasi timp isi pastreaza aceeasi modestie.felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Pinterest